بررسی نمادشناسی تصویر فرشته چهارسر در کتاب معراج نامه میرحیدر بر پایه نجوم

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی نمادشناسی در هنر ایران با محوریت هنرهای بومی
  • کد COI اختصاصی: CSIA01_051
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 851
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیده میرفندرسکی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته هنر اسلامی دانشگاه هنر اصفهان

چکیده

نقوش و تصاویر موجود در ادیان مختلف را می توان یکی از مجاری انتقال مفاهیم اجتماعی و فرهنگی دانست؛ اما متاسفانه همیشه تفاسیر سطحی و کلی از آن ارایه می شود؛ از این رو به اجزاء و ساختار آن کمتر توجه می شود؛ بر این اساس در این پژوهش کوشیدیم، اجزاء و ساختار یکی از نقوش مشترک در ادیان را بررسی کنیم. تصویر فرشته چهارسر یکی از نقوش شناخته شده در دین یهودی است؛ این نقش در متون اسلامی مانند معراج نامه های پیامبر نیز دیده می شود؛ این نقش در کتاب های نجومی نیز تحت عنوان چهار صورت فلکی اصلی منطقه البروج در 4000 ق.م. مشاهده شده است. مساله اصلی این تحقیق بررسی ارتباط میان تصاویر نجومی و تصاویر موجود در ادیان بود. هدف این پژوهش بررسی تاثیر معتقدات نجومی در ارتباط با چهار صورتفلکی اصلی منطقه البروج به عنوان عالم کبیر بر معتقدات دینی و تصاویر ادیان مختلف به عنوان یکی از عرصه های تجلی باورها و اعتقادات مردمان در ادوار مختلف به عنوان عالم صغیر است. در این پژوهش از روش آیکونوگرافی آیکونولوژی، واربورگ پانوفسکی استفاده شده است. روش گردآوری اطلاعات این تحقیق اسنادی است. نهایتا پژوهشگر با تحقیقات فراوان در حوزه منابع دینی به خصوص دین اسلام و یهود و حوزه منابع نجومی به نتایج بسیار مهمی در حیطه رابطه این دو دسته از تصاویر دست یافت؛ بر این اساس با استناد بر باور راسخ پیشینیان در باب تاثیر عالم کبیر بر عالم صغیر چهار سر موجود در نقش فرشته چهارسر در واقع نمادهایی از چهار صورت فلکی اصلی منطقه البروج در 4000 ق.م. می باشند.

کلیدواژه ها

نمادشناسی، آیکونوگرافی، فرشته چهارسر، معراج نامه میرحیدر، نجوم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.