بررسی تاثیر نفوذپذیری پی بر ابعاد بهینه زهکش افقی در سد خاکی با هسته رسی
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: کنفرانس ملی معماری و عمران شهری
- کد COI اختصاصی: NCACE01_065
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 885
نویسندگان
دانشیار دانشگاه سیستان و بلوچستان
دانشجوی کارشناسی ارشد آب و سازه های هیدرولیکی دانشگاه سیستان و بلوچستان
چکیده
امروزه کاهش بارش و کمبود آب در دنیا مهندسان آب را بر آن داشته تا توجه بیشتری به سدسازی مخصوصا سد خاکی داشته باشند. زهکش در سد خاکی وظیفه مکش زهاب و در نتیجه ایمن کردن سد از خطرات ناشی از آنرا به عهده دارد. این تحقیق اثر نفوذپذیری پی بر ابعاد زهکش افقی در سد خاکی با هسته رسی را مورد مطالعه قرار داده است. روش تحقیق به این صورت است که یک سد خاکی با ارتفاع 50 متر با طول، ضخامت و ضرایب نفوذپذیری متفاوت برای زهکش افقی و ضرایب نفوذپذیری متفاوت برای پی مدل شد و با توجه به تغییر پارامترها، دبی عبوری از پی در پنجه سد و دبی عبوری از زهکش روندیابی شده است. مشاهده شد با افزایش قدرت مکش زهکش افقی ( افزایش طول، ضخامت و ضریب نفوذپذیری)، دبی عبوری از پی کاهش می یابد. در بررسی موقعیت خط فریاتیک مشاهدات حاکی از افزایش فاصله بین شیب پایین دست و خط فریاتیک در اثر افزایش طول زهکش افقی می باشد. در نتیجه با افزایش طول زهکش افقی شیب پایین دست سد پایدارتر خواهد شد. تاثیر زهکش افقی در کاهش زهاب پی می تواند بسیار بیشتر از دیوار آببند باشد. بطوری که دیده شده است تعبیه زهکش افقی با نفوذپذیری مناسب و طول ماکزیمم باعث کاهش 90 درصد از دبی پی می شود در صورتی که پرده آب بند بطول تمام ارتفاع پی باعث درصد بسیار متفاوتی از کاهش آن می شود (حداقل 1/5 و حداکثر 91 درصد ). 91 درصد کاهش تنها در صورتی رخ داده است که نفوذپذیری پی ماکزیمم مقدار (-5^10 متربرثانیه ) را دارد اما 90 درصد کاهش در اثر تعبیه زهکش برای تمامی مقادیر نفوذپذیری پی رخ داده است. در نهایت توصیه می شود در پی های کمنفوذ طول زهکش افقی به میزان یک چهارم فاصله بین شیب پایین دست و شیب هسته و در پی های پرنفوذ ماکزیمم مقدار طول زهکش افقی لحاظ شود.کلیدواژه ها
سد خاکی ناهمگن، زهکش افقی، نفوذپذیری پیمقالات مرتبط جدید
- بررسی راهکارهای مقاومسازی سازه های شهری در برابر زلزله و فرونشست زمین
- راهکارهای نوین برای کاهش هزینههای اجرایی و افزایش کارایی در شهرداری ها
- مدیریت و بهروزرسانی بانک های اطلاعات مکانی شهری با GIS در شهرداریها
- پایش سلامت پلها و سازه های شهری با سنسورهای IoT
- کاربرد زنجیره ارزش مکانی در شناسایی و اولویت بندی فرصت های سرمایه گذاری شهری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.