تحلیل نشانه معناشناختی هژمونیک گفتمان عاطفی در ادبیات پایداری (پژوهش موردی شعر در امواج سند و ابد الصﱡبار)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: نخستین همایش ادبیات مقاومت با محوریت شهدای دانشجو استان خراسان شمالی
  • کد COI اختصاصی: ICRL01_181
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 562
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر نورسیده

استادیار زبان و ادبیات عربی دانشگاه سمنان

رقیه پور بایرام الوارس

دانشجوی کارشناسی ارشد مترجمی دانشگاه سمنان

چکیده

این مقاله با رویکرد نشانه- معناشناسی به بررسی نظام عاطفی حاکم بر دو شعر مقاومت محور در اثر مهدی حمیدی شیرازی با عنوان در امواج سند و شعر ابد الصﱡبار سروده محمود درویش می پردازد. درروند تطبیق این دو شعر سازوکارهای تولید، شکل گیری، تداوم معنای عاطفی و تعامل آن، با سایر معانی به تصویر کشیده شد و نشان داده شد که هر یک از نشانه -معناها چگونه درگذر از فضای تنشی دخیل در گفتمان عاطفی، هژمونی مقاومت و ناسیونالیسم را با آفریدن شوش ها و کنش های ارزش آفرین و اسطوره ساز بنا میکنند. همچنین در تحلیل گفتمان عاطفی دریافتیم که دو گفته پرداز (حمیدی و درویش) با عناصری چون ریتم، افعال موثر، نقش جسمی ادراکی، صحنه پردازی عاطفی و عناصر عاطفی کنش زا و ساکن و نیز با حاضر سازی غایب و بیان نوستالژیک توانستند گفتمان پایداری را به نحوی پیش ببرند که هژمونی مقاومت را که سینه به سینه به آنان منتقل گشته را به گفته یاب در تاثیرگذارترین حالت انتقال دهند و درنهایت اسطوره پایداری و مقاومت به عنوان گونه ارزشی مسلم معرفی میشود و در خلال آن لزوم پاسداری از این ارزش ها از گفته یاب به طور غیرمستقیم درخواست می شود و شوش گر در خلال این گفتمان هژمونی پاسداری از وطن را به طرق مختلف، نظیر مهاجرت، جان فشانی و شهامت را می آموزد و بدین ترتیب شاعران مخاطبین خود از طریق این گفتمان ترغیب به پاسداری از مام وطن می سازند.

کلیدواژه ها

نشانه-معناشناسی – گفتمان عاطفی – هژمونی گفتمانی –ادبیات پایداری – در امواج سند –ابد الصﱡبار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.