موضع گیری زهاوی و رصافی در برابر دولت عثمانی و حکومت قیمومیت

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: نخستین همایش ادبیات مقاومت با محوریت شهدای دانشجو استان خراسان شمالی
  • کد COI اختصاصی: ICRL01_059
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 325
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین حدیدی

استادیاز دانشگاه پیام نور

چکیده

قرن های نوزدهم و بیستم برای مردم عراق دوران حساسی بود. آنها در تمام این دوران سایه دولت عثمانی و قیمومیت انگلیس را بر سر خود می دیدند؛ دولت هایی که از جنس مردم عراق و برای آنها نبود و مردم توان هیچ گونه تغییر، تبدیل و دخالتی در آن نداشتند. بلکه باید به صورت محض تسلیم امر حکمای این دولت ها می شدند. از این رو نوعی تسلیم اجباری در میان این مردمان مشاهده می شد و چاره ای هم جز این نداشتند. اما در این میان ، برخی از شاعران مانند زهاوی و رصافی به عنوان زبان گویای قوم، نقش غیر قابل انکاری را به نمایش گذاشتند. آنها با سلاح قلم و بیان و قدرت شعر، باب جدیدی از روشنگری و مبارزه با سلطه حاکمان گشودند و آثاری به یاد ماندنی از خود به نمایش گذاشتند. آنها ضمن اعتراض به حاکمان عثمانی و دولت انگلیس، نیرنگ بازی ها و دسیسه های آنها را به مردم یادآور می شدند و مردم را از فریب خوردن به وعده های پوچ برحذر می داشتند و در این راه زمینه را برای پرورش افکار مردم فراهم می کردند و البته طعم این جسارت ها را می چشیدند و گاه تن به زندان یا تبعید و یا هجرت می سپردند. آن چه که همواره اهمیت خود را از دست نداد، التزام ملی و میهنی این روشنگران راه آزادی بود که اغلب، آن را حفظ می کردند. در این پژوهش، نقش دو تن از شاعران بنام و آگاه عراق همچون جمیل صدقی زهاوی و معروف رصافی به علت کثرت شجاعت در بیان و فعالیت هایشان قابل بررسی و مقایسه است. درخواهیم یافت که موضع گیری رصافی در برابر دولت های عثمانی و انگلیس، صادقانه تر و خالصانه تر نسبت به زهاوی می باشد

کلیدواژه ها

ادبیات مقاومت، دولت عثمانی، انگلیس، عراق، جمیل صدقی زهاوی، معروف رصافی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.