مفهوم شناسی قلب در اندیشه عرفانی باباطاهر

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین همایش تجلیل از مفاخر همدان «همایش ملی هزاره باباطاهر»
  • کد COI اختصاصی: MAFAKHERCONF01_077
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 468
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی سلمانی

استادیار دانشگاه بوعلی سینا

چکیده

قلب، یکی از اصطلاحات کلیدی در عرفان اسلامی است که توصیف ها و تعاریف مختلفی از آن در کتاب های عرفانی ارایه شده است. این اصطلاح، گاه مترادف با نفس انسانی در نظر گرفته می شود، گاه مترادف با طور ورای عقل و گاه مترادف با عقل مستفاد و... قلب به عنوان نفس ناطقه انسانی که هم به سمت طبیعت حیوانی تقلیب دارد و هم به سمت طبیعت الهی. ب: قلب نفس ناطقه انسان کامل است، که در تمامی مراتب وجودی در تقلیب است و حقیقت الهی را در مراتب مختلف دریافت می نماید. این مقاله بر آن است تا به اصطلاح شناسی قلب، در اشعار بابای همدانی بپردازد تا از این طریق دلالت های معنایی قلب مشخص شود. از همین روی این نوشتار ضمن اشاره به معانی عرفانی قلب به بررسی این اصطلاح در اشعار باباطاهر به عنوان یکی از عرفای متعلق به سنت اول عرفانی می پردازد. به نظر میرسد که در برخی از ابیات باباطاهر دل و قلب به عنوان موجودی که دایما در تقلیب و غلیان است و در برخی از ابیات دیگر به عنوان قوهای که در عوالم بالا (سر و خفی و اخفی) مستقر است، معرفی می شود.

کلیدواژه ها

قلب، عرفان، باباطاهر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.