بررسی تطبیقی تفکرات عرفانی باباطاهر عریان و عین القضات همدانی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین همایش تجلیل از مفاخر همدان «همایش ملی هزاره باباطاهر»
  • کد COI اختصاصی: MAFAKHERCONF01_075
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1232
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میرجلال الدین کزازی

استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه علامه طباطبایی

احمد وفایی بصیر

دانش آموخته دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رودهن

چکیده

باباطاهر عریان همدانی از بزرگترین عارفان ایرانی و قدمای اولیاست که اصول و میراث عرفان نظری و عملی وی با چندین واسطه به دست عین القضات همدانی رسیده و در آثار و تعالیمش انعکاس یافته است. باباطاهر استاد شیخ فتحه بوده، شیخ فتحه استاد شیخ برکه و شیخ برکه هم استاد عین القضات. البته در باب منشا میراث عرفان نظری باباطاهر که عمدتا در کلمات قصار او و بعضا هم در دوبیتی هایش متجلی شده است، محققان نظریات متعددی ابراز داشته اند که از آن جمله میتوان به این باور که به گنوسی (= مزدایی) بودن باباطاهر، که اصول عقاید آن با اعتقادات زروانی- مانوی و حکمت فهلوی باستانی پیوند عمیقی داشته است، اشاره کرد. عین القضات در حل معضلات و مشکلات طریقتی خویش از روح پاک باباطاهر مدد میگرفته است؛ هم چنان که در بعضی از مکتوبات خود که به مریدان می نگاشته، مکان نگارش نامه را مرقد باباطاهر ذکر می کند. بسیار بعید و بلکه مستبعد می نماید مریدیدر عرفان عملی و اصول طریقتی از مرادی تبعیت کند، ولی در اصول نظری و عقیدتی، از او روی گرداند. روی همین اصل می توان حکم کرد که سرسلسله مکتب عرفانی عین القضات، کسی جز باباطاهر عریان نبوده است. باباطاهر عریان و عین القضات در امهات مسایل عرفان نظری و عملی با هم اشتراکاتی داشته اند که از آن جمله در مباحث نظری میتوان به وحدت وجود، ولایت و شطح و در مباحث عملی به معرفت، فنا و بقا و محبت اشاره کرد.

کلیدواژه ها

عین القضات، عرفان نظری، عرفان عملی، باباطاهر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.