کاربرد مشخصه های محیطی در طراحی مرکز ترک اعتیاد با رویکرد روانشناسی محیطی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی معماری و شهرسازی پایدار - دبی و مصدر
  • کد COI اختصاصی: CAMU04_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1902
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل دادالهی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد لارستان، لارستان، ایران،

وحید پرهوده

استادیار، گروه معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، لارستان، ایران،

چکیده

امروزه با پیشرفت در علم معماری و نیاز اساسی انسان به محیط های آرامش بخش و تسکین دهنده در دنیای پر تنش و اضطراب، بی تردید توسعه علم روانشناسی محیط در معماری امری اجتناب ناپذیر بوده است. از تعامل دو حوزه علوم روانشناسی و معماری، دانشی میان رشته ای به نام روانشناسی محیطی به تکوین رسیده که نظریه های طراحی بر پایه نیازها و درک انسان از محیط را شامل می شود، لذا می توان روانشناسی محیطی را عرصه مشترک معماری و علوم رفتاری قلمداد کرد. هدف معماران از پرداختن به این دانش، تحلیل رابطه انسان و محیط و به کارگیری آن در طراحی معماری است. یکی از مهمترین موضوعاتی که نیاز مبرم به روانشناسی محیطی در آن احساس می شود مراکز ترک اعتیاد هستند. این مراکز با بهره گیری از برنامه های کاربردی به بازسازی شخصیت کاذب فرد معتاد بر مبنای اصول و مهارت های سالم زندگی فردی و اجتماعی می پردازند. متاسفانه در ایران، مراکز رهایی از وابستگی عمدتا بر اساس استانداردهای کمی و برنامه ریزی های کالبدی طراحی می شوند و به اثراتی که محیط درمان بر روحیه فرد معتاد در طول دوره درمان می گذارد توجه چندانی نمی شود. در این راستا، پژوهش حاضر که به روش توصیفی-تحلیلی و کتابخانه ای انجام شده است، به بررسی اثرات متقابل محیط مراکز ترک اعتیاد و فرد معتاد جهت بهبود سلامت روحی-روانی و جسمی معتاد به کمک مولفه های معماری و روانشناسی محیطی می پردازد.

کلیدواژه ها

اعتیاد، روانشناسی محیطی، مراکز ترک اعتیاد، سلامت روحی-روانی، ارتباط انسان و محیط

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.