بررسی عوامل موثر بر عملکرد مدیریت الکترونیکی ارتباط با مشتری (e-CRM) در مراکز شهرداری منطقه 20 شهر تهران ( تابستان 95 )
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: سومین کنفرانس سالانه مدیریت و اقتصاد کسب و کار
- کد COI اختصاصی: MSECONF03_126
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 736
نویسندگان
مدیر طراحی وب در شرکت سازه اطلاعات سامان
متصدی امور بانک مسکن
چکیده
مدیریت الکترونیکی ارتباط با مشتری ( e-CRM )، استراتژی کلیدی تجارت الکترونیکی و وظیفه ای ضروری برای بازاریابی خدمات مشتری محور است که در سال های اخیر پیاده سازی و گسترش آن موضوع مهمی برای بسیاری از شرکت ها، سازمان ها و صنایع بخصوص در صنعت مدیریت شهری شده است. این پژوهش به بررسی عوامل موثر بر عملکرد مدیریت الکترونیکی ارتباط با مشتری در مراکز شهرداری می پردازد، روش این پژوهش توصیفی، پیمایشی و همبستگی و از نوع کاربردی است، جامعه آماری این پژوهش مدیران ارشد، میانی و عملیاتی مراکز شهرداری منطقه 02 شهر تهران میباشد. مسیرهای عنوان شده با استناد به داده هایی که از طریق پرسشنامه و با استفاده از سوالات استاندارد بین المللی گردآوری شده از نود و چهار نفر از مدیران این مراکز از جمله معاونت های مختلف فنی عمرانی، معاونت اقتصاد شهری، معاونت فرهنگی اجتماعی، معاونت نیروی انسانی و... بررسی و آزمون شده است که با استفاده از نرم افزار SPSS و PLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند، همچنین برای آزمون فرضیات از ضریب آلفای کرونباخ و برای بررسی مدل مفهومی با معادله یابی ساختاری واریانس استفاده شده است. نتایج کلی ضمن تایید اعتبار و روایی پژوهش، حاکی از آنست که: سازه های پذیرش فناوری و کیفیت خدمات وب سایت از طریق رضایت الکترونیکی مشتری و وفاداری الکترونیکی مشتری بر عملکرد مدیریت ارتباط با مشتری الکترونیکی تاثیر می گذارند.کلیدواژه ها
؛ e-CRM، CRM، اینترانت، اکسترانت، رضایت و وفاداری مخاطب، کیفیت خدمات وب سایت، پذیرش فناوریمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.