تاثیر کاربرد زیولیت بر خصوصیات موفولوژیک گیاه صبر زرد (Aloe vera L) تحت شرایط تنش شوری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین همایش ملی دانش و فناوری علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: MDCONF02_045
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 726
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیل کرم نیا

دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشگاه تربیت مدرس

زین العابدین طهماسبی سروستانی

دانشیار گروه زراعت، دانشگاه تربیت مدرس

سیدعلی محمد مدرس ثانوی

استاد گروه زراعت، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

صبر زرد (Aloe vera L) یکی از مهمترین گیاهان دارویی در دنیا می باشد که به دلیل ارزش اقتصادی و دارویی بالای آن کشت می شود. به منظور بررسی خصوصیات کمی و کیفی گیاه صبر زرد (Aloe vera L) در شرایط تنش شوری و کاربرد زیولیت، تحقیقی به صورت آزمایش فاکتوریل کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار در سال زراعی 96-1395 در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح خاک با شوری متفاوت ( شاهد S3:8/8 dS/m، S2:6/3 dS/m، S1:0/41 dS/m) و دو سطح زیولیت ( صفر و 10 گرم بر کیلوگرم خاک گلدان ) بود. نتایج آزمایش نشان داد که در تیمارهای شوری بر تعداد برگ، ارتفاع گیاه، طول برگ، عرض برگ، قطر برگ و حجم برگ تاثیر معنی دار داشته و باعث کاهش کمی مقدار صفات فوق نسبت به تیمار شاهد گردید. همچنین، تیمار زیولیت بر تعداد برگ، ارتفاع گیاه، طول برگ، عرض برگ و حجم برگ تاثیر معنی داری داشته و کاربرد زیولیت به میزان 10 گرم در کیلوگرم خاک باعث افزایش صفات مورد اشاره گردید. علاوه بر این، تیمار نمونه برداری در زمان بر تعداد برگ، ارتفاع گیاه، طول برگ، عرض برگ، قطر برگ و حجم برگ تدثیر معنی داری داشته و بیشترین میزان عملکرد در تیمار نمونه برداری 10 ماه بعد از کشت مشاهده گردید. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که کاربرد زیولیت در شرایط تنش شوری و همچنین در شرایط عادی خاک باعث بهبود خصوصیات موفولوژیک گیاه شد. همچنین، کارآیی مصرف آب با کاربرد زیولیت در گیاه صبر زرد افزایش قابل ملاحظه ای پیدا نمود.

کلیدواژه ها

آلویه ورا، آلویین، بستر کشت، ریخت شناسی، کشاویت، نمک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.