مقایسه تاثیر کودهای آلی و شیمیایی بر میزان اسانس و رشد رویشی گیاه دارویی Origanum majorana

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی علوم کشاورزی، گیاهان دارویی و طب سنتی
  • کد COI اختصاصی: CONFMT01_298
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 466
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حکیمه دژکام

باشگاه پژوهشگران جوان، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد جهرم، جهرم، ایران

علیرضا انصاری فرد

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یاسوج، یاسوج، ایران

محمداحسان مصلی نژاد

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد جهرم، جهرم، ایران

چکیده

امروزه در سیستم های کشاورزی، جهت کاهش آلودگیهای زیست محیطی و حفظ خاک، تمایل بیشتری به استفاده از کودهای آلی به چشم میخورد. به خصوص در کشت گیاهان دارویی جهت افزایش عملکرد و کاهش بقایای کودی و حفظ سلامت بشر، استفاده از کودهای آلی اهمیت بسزایی دارد. در این پژوهش اثر کودهای آلی ورمیکمپوست ، کود دامی و کود شیمیایی (NPK) بر میزان اسانس و رشد رویشی گیاه مرزنجوش Origanum sp. مورد بررسی قرار گرفت. این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار و 6 تیمار(شامل تیمار شاهد(خاک)، ورمی کمپوست + خاک (%50:%50)، خاک + کود گاوی (50%:50%)، کود شیمیایی (%20:%.20:.20%) NPK ، خاک + ورمی کمپوست (70%:30%) همراه با محلول پاشی NPK و ترکیب خاک + کود گاوی (70%:30%) همراه با محلول پاشی)در گلخانه انجام شد. نتایج آزمایش حاکی از آن بود که کودهای آلی در مقایسه با شاهد و کود های غیر آلی باعث افزایش معنی دار برخی صفات شامل ارتفاع بوته ، وزن تر و خشک ریشه ،وزن تر و خشک اندام هوایی، و درصد اسانس گردید. کود گاوی در افزایش وزن تر و خشک ریشه موفق تر از ورمی کمپوست عمل نمود، اما کود ورمی کمپوست در بقیه ی صفات گیاه موثرتر بود. نهایتا این آزمایش نشان دهنده ی پاسخ مثبت گیاه دارویی مرزنجوش نسبت به تیمارهای آلی بود. از آنجا که کاهش مصرف نهادههای شیمیایی در تولید گیاهان دارویی و فرآوردههای آنها شرط اساسی سالم و طبیعی بودن آنها است، پاسخ مثبت گیاه دارویی مرزنجوش نسبت به کودهای آلی و دامی میتواند نوید بخش امکان تولید پایدار این گیاه دارویی ارزشمند باشد. و از طرفی افزایش کارکرد این گیاه در صفات حایز اهمیت در کشت و کار با استفاده از کود ورمی کمپوست، امیدی به جایگزینی این کود با کودهای غیر آلی و آلی دیگر می باشد.

کلیدواژه ها

مرزنجوش، کوددهی، عملکرد رویشی، اسانس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.