پرندگان و نقش آنها در شکار پس از انتشار بذر علف های هرز در مزارع گیاهان زراعی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: ششمین همایش علوم علف های هرز ایران
  • کد COI اختصاصی: IRANWEED06_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 523
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرزاد نوروزی

دکتری علوم علف های هرز

حسن علیزاده

استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران

حمید رحیمیان مشهدی

استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران

چکیده

با هدف بررسی نقش پرندگان در شکار پس از انتشار بذر علف های هرز در مزارع گیاهان زراعی، آزمایشات مزرعه ای به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار در تابستان و پاییز 1386 در مزارع گندم و یونجه در دو منطقه مشهد و چناران در شمال شرقی ایران انجام شد. در هر منطقه یک مزرعه گندم و یک مزرعه یونجه چهار ساله انتخاب شد و آزمایشات شکار بذر در هر مزرعه با بذر علف های هرز متداول در آن گیاه زراعی اجرا شد. برای نشان دادن میزان شکار بذر بوسیله پرندگان، از فقس های توری برای پوشاندن بذرها استفاده شد. نتایج آزمایشات مزارع گندم نشان داد که در هر دو مزرعه، اثر تیمار قفس بر شکار پس از انتشار بذر تمامی گونه ها بجز خردل وحشی و شلمی معنی دار بوده و میزان شکار از تیمار های بدون قفس در مقایسه با شکار از تیمارهای دارای قفس بیشتر بود که این امر، نشان دهنده نقش شکارگران پرنده در شکار بذر این گونه ها بود اما در مزارع یونجه، اثر تیمار قفس معنی دار نبود. براساس نتایج این تحقیق، اندازه بذر و تراکم تاج پوشه گیاه زراعی بر شکار پس از انتشار بذر علف های هرز بوسیله پرندگان اثر می گذارد.

کلیدواژه ها

بذر علف های هرز، پرندگان، شکار، گندم، یونجه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.