تجزیه و تحلیل عوامل جغرافیای سیاسی و ژیوپلیتیکی استان سیستان وبلوچستان با استفاده از مدلSWOT

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نهمین کنگره انجمن ژئوپلیتیک ایران و اولین همایش انجمن جغرافیا و برنامه ریزی مناطق مرزی ایران
  • کد COI اختصاصی: GEOPOLITICS09_175
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 541
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس احمدی

استادیار جغرافیای سیاسی دانشگاه تهران

سامان جعفری

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیای سیاسی دانشگاه تهران

چکیده

بین یک کشور و مناطق تشکیل دهنده آن رابطه دوسویه و متقابلی برقرار است. به این معنا که در عین حال که یک کشور از مناطق مختلفی تشکیل می شود، مجموع آن مناطق هستند که به یک کشور موجودیت و هویت می بخشند. در حالت معمول، مناطق مختلف یک کشور باید از یک همگنی نسبی برخوردار باشند که البته این همگنی م ی تواند در زمینه ها ی مختلف، متفاوت باشد. از منظر جغرافیای سیاسی، کشورهای پیشرفته تر شامل مناطق همگن تر خصوصا از لحاظ سطح – توسعه می باشند و آنجایی که تفاوت میان مناطق از سطح معینی تجاوز کند، معمولا با تنش و حتی بحران مواجه خواهیم – بود. این بحران اگر دارای شدت زیاد یا مدت زمان طولانی باشد، ممکن است حتی به تجز یه یک کشور ب ینجامد . استان سیستان و بلوچستان، یکی از 31 استان ایران است که با وجود قابلیت های بالا و حساسیت های انسان ی و محیطی تابحال آنطور که باید و شاید مورد توجه مسیولین ذیربط قرار نگرفته است. در مقاله حاضر، در قالب مدل SWOT تلاش شده تا ضمن شناخت نقاط چهارگانه قوت، ضعف، فرصت و تهدید این استان، تحت نگاه ی سیستمی، استراتژ ی ها یی جهت به حداکثر رساندن نقاط مثبت و به حداقل رساندن نقاط منفی استان ارایه گردد. مقاله نتیجه می گیرد که سیستان و بلوچستان همچون تیغی دوروست که قوت یا ضعف بودن آن در نتیجه چگونگی توجه و برخورد با آن حاصل می شود. در صورت توجه و برنامه ریزی کافی این استان می تواند به نقطه قوت و استراتژیکی برای کشور تبدیل شده، در غیر اینصورت تبدیل به نقطه ضعف و دستمایه ای برای اختلافات داخلی و تبلیغات خارجی به زیان کشور خواهد بود.

کلیدواژه ها

سیستان و بلوچستان، SWOT ، قوت، ضعف، فرصت، تهدید

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.