ارزیابی ریسک شیمیایی و رادیولوژیک اورانیوم در آبخوان خاش و چشمه های منطقه زمین گرمایی تفتان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: هفتمین همایش سراسری محیط زیست انرژی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: ECONF07_047
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 646
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عزت پرویز

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه خوارزمی

عطا شاکری

عضو هییت علمی دانشگاه خوارزمی

محسن رضایی

عضو هییت علمی دانشگاه خوارزمی

مجتبی نوری

شرکت مدیریت منابع آب ایران

چکیده

در این مطالعه ارزیابی ریسک شیمیایی و رادیولوژیک اورانیوم درآبخوان خاش و چشمه های منطقه زمین گرمایی تفتان در استان سیستان و بلوچستان مورد تحقیق قرار گرفت. در نمونه های آب جمع آوری شده در این منطقه، غلظت اورانیوم در دو چشمه STS و TTS زیاد مشاهده شده است. میانگین غلظت اورانیوم در آبخوان خاش 0/96 میکروگرم بر لیتر و در چشمه ها 20/46 میکروگرم بر لیتراست. 90 درصد از نمونه ها، غلظت اورانیوم پایینتری نسبت به مقدار استاندارد معرفی شده (15 میکروگرم بر لیتر) توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO ؛ 2011) دارند. محاسبه ریسک رادیولوژیک، گسترهی ریسک مرگ و میر سرطان از 0 تا (فرمول در متن اصلی مقاله) با میانگین (فرمول در متن اصلی مقاله) را در نمونه های آب نشان داد. مقادیر ریسک ابتلا به سرطان بین 0 تا ( فرمول در متن اصلی مقاله) با میانگین (فرمول در متن اصلی مقاله) بدست آمد که کمتر از سطح قابل قبول (فرمول در متن اصلی مقاله) میباشد. میانگین ریسک سمیت شیمیایی LADD برای نمونه های آب زیرزمینی و چشمه ها 0/29 0 میکروگرم بر کیلوگرم بر روز به دست آمد که پایینتر از سطح یک میکروگرم بر کیلوگرم بر روز مقدار معرفی شده توسط سازمان بهداشت جهانی است. در این تحقیق مقدار ضریب خطر در اکثر نمونه ها به جز دو چشمه STS و TTS کمتر از یک بود که نشاندهنده این است که آب زیرزمینی این منطقه ممکن است برای مصارف شرب سالم باشد.

کلیدواژه ها

اورانیوم، چشمه، ریسک سلامتی، تفتان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.