تحلیلی بر مفهوم کیفیت مطلوب معماری در بنای مساجد

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی مطالعات نوین در عمران ، معماری و شهرسازی با رویکرد ایران اسلامی
  • کد COI اختصاصی: CONFCA01_034
  • زبان مقاله: انگلیسی
  • تعداد مشاهده: 739
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینو قره بگلو

استادیار دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز

فرزانه قلی زاده

کارشناسی ارشد معماری دانشگاه هنر اسلامی تبریز

چکیده

کیفیت مفهومی است چند وجهی و در دو حوزه عینی و ذهنی قابل بررسی می باشد. حوزه عینی، تحت تاثیر پارامترهای محیطی بوده و ذهنیت به ذهن مخاطب وابسته است. در این میان نحوه ادراک از محیط عاملی است مابین محیط و انسان که بر تعریف کیفیت تاثیرگذار خواهد بود. به واقع تلقی انسان از کیفیت محیطی تابعی از شرایط ادراک است که می توان ایدیولوژی حاکم بر مراتب و مراحل ادراک را از مهم ترین پارامترهای موثر بر کیفیت قلمداد نمود. از منظر اسلام ادراک انسان با سه حوزه حس، عقل و قلب انجام می گیرد که نوع ادراک بر ارزیابی کیفیت محیط تاثیر خواهد داشت. مسجد به عنوان نمود عینی و کالبدی مکتب اسلام، خالق فضایی است که می تواند ذهنیت مخاطب مسلمان را به طور ویژه ای تحت تاثیر قرار داده، حتی در ارتباط او با معبود خود، اثرگذار باشد و مخاطب خاص این بنا، انسانی است که ایدیولوژی اسلامی به ذهنیت او شکل بخشیده، حد انتظارات و خواستههای او را تعیین می نماید. هدف این نوشتار تحلیل چگونگی نحوه ارتباط متقابل ادراک مخاطب و کیفیت می باشد. در راستای پاسخگویی به این سوال که ارتباط کیفیت بنای مسجد با حوزه های ادراکی انسان چگونه است و با این فرض که بنای مسجد، با همه ابعاد وجود انسان درگیر است و کامل تر بودن ادراک در این فضا، منجر به با کیفیت تلقی نمودن مکان می شود؛ ابعاد ادراک، ابزار شناخت بوده و در این مطالعه به عنوان متغیرهای مستقل و کیفیت که در این پژوهش به عنوان نتیجه و پیامد ادراک کامل تر تلقی گردیده؛ به عنوان متغیر وابسته موردنظر بوده است. نتایج تحقیق تبیین کننده مدل ارتباط ادراک و کیفیت می باشد که می تواند مبنایی بر آزمون سازی های انسانی تلقی گردد.

کلیدواژه ها

انسان از منظر اسلام، کیفیت مطلوب، ادراک، مسجد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.