سیر تحول سفالگری در دوره تیموریان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش ملی باستان شناسی و هنر سفال و سفالگری
  • کد COI اختصاصی: BASTANSHENASI01_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2879
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا زحمتکش

کارشناس مسیول پژوهش مدرسه عالی خواهران جامعه المصطفی العالمیه نمایندگی مشهد و دانشجوی کارشناسی ارشد رشته تاریخ و تمدن ملل اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد دانشگاه آزاد اسلامی مشهد ایران

سید ماهیار شریعت پناهی

استادیار گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی واحد مشهد دانشگاه آزاد اسلامی مشهد ایران

چکیده

ازمیان همه تولیدات دست بشر اعم از اشیاء و لوازم کاربردی و هنری هیچ کدام به اندازه هنر سفالگری نتوانسته است منعکس کننده اندیشه ها، و تفکرات و خلاقیت های ذهنی انسان به طور مستمر در طول تاریخ زندگی باشد. سلسله تیموریان نیز مانند ایلخانان پس از مدتی تحت تاثیر فرهنگ و تمدن ایران قرار گرفتند سبک و شیوه سفالگری که در این دوره انجام میگرفت ادامه سبک دوره ایلخانی بود. علت اصلی این موضوع را میتوان در علاقه مندی و تشویق شاهزادگان و جانشینان تیمور نظیر شاهرخ، بایسنغر، الغبیگ و نظایر آن و نیز گسترش رابطه کشورمان با دولت های همجوار در آن مقطع زمانی ازنظر سیاسی به شمار آورد.مقاله حاضر تلاش کرده است با روش تحلیلی توصیفی به سیر تحول هنر سفالگری در دوره جانشینان تیمور را بررسی نماید.البته در این دوره نیز برخی خلاقیت ها در زمینه سفالگری ایجاد شد، ازجمله در عهد تیموری ساخت نوع تازهای از ظروف سفالین که به نوع ظروف کوباچه معروف است متداول گردید. تزیینات این نوع ظروف شامل نقوش، هندسی، گل و گیاه بوده که در زیر لعاب شفاف سفید نقوشی با لعاب آبی و لاجوردی دارد. لازم به یادآوری است که رنگ این سفال ها با رنگ سفالین آبی انواع سفالینه مانند دوره سلجوقی و خوارزمشاهی متفاوت است، به عبارتی سفالینه های رنگی این دوره که زمینه ای سفید دارد و نقوش تزیینی آن آبی است احتمالاتحت تا ثیر ظروف معروف آبی و سفید وارداتی کشور چین ساخته و یا تقلیدشده است.

کلیدواژه ها

سفال، دوره تیموریان، تزیینات، هنر ایران اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.