ارزیابی کارایی واکسن ضد یرسینیوزیس در ماهی قزل آلای رنگین کمان با استفاده از سویه های بومی یرسینیا راکری

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش ملی توسعه و پرورش ماهیان سردآبی
  • کد COI اختصاصی: SCCWF02_108
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 607
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی سلطانی

قطب علمی بهداشت و بیماریهای آبزیان دانشگاه تهران

شفیق شفیعی

گروه بهداشت و بیماریهای آبزیان دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران

سیدسعید میرزرگر

گروه بهداشت و بیماریهای آبزیان دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران

حسینعلی ابراهیم زاده موسوی

گروه بهداشت و بیماریهای آبزیان دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران

چکیده

بروزو توسعه بیماری یرسینوزیس در مزارع قزل آلای کشور طی سالهای اخیر موجب نگرانی پرورش دهندگان ماهیگردیده است. لذا هدف از انجام این مطالعه ارزیابی کارایی واکسن کشته این بیماری در ماهی قزل آلای رنگین کمان بهمنظور دستیابی به روشهای پیشگیری از ورود خسارت اقتصادی ناشی از بروز بیماری در مزارع قزل آلای کشور می باشد.دراین مطالعه ابتدا با استفاده از ایزوله های حاد یرسینیا راکری به دست آمده از مزارغ قزل آلای کشور نسبت به فرمولهکردن و ساخت واکسن اقدام و ماهیان به روش حمام ( 2 دقیقه در دمای 12 درجه) واکسینه شدند.سپس کارایی واکسن درطی هفته های 2، 4، 6، 8 و 10 پس از واکسیناسیون و از طریق تعیین درصد بقای نسبی ارزیابی گردید. براساس نتایج حاصله میزان درصد بقا نسبی طی هفته های مذکور پس از واکسیناسیون و به ترتیب 72.7% 80%، 80%، 82/2% و 83/3% بر آورد شد. به عبارت دیگر میزان درصد تلفات در گروههای واکسینه طی 10 هفته مذکور در دامنه 20-10% بوده است در حالی که در گروه شاهد این میزان در دامنه 73/3-56/7% بوده است که از تفاوت کاملا معنی داری برخوردار بود (P< 0.05). نتایج تیتر آنتی بادی نیز نشان داد که کمترین و بیشترین تیتر آنتی بادی به ترتیب برابر 32 و 256 بوده است که مربوط به هفته های 4 و 10 پس از واکسیناسیون بوده است در حالی که تیتر آنتی بادی گروه شاهدغیر قابل سنجش بوده است. با توجه به مطالعات بعمل آمده و تفاوت قابل توجه بین میزان درصد بقا گروه های واکسینه و غیر واکسینه استفاده از این واکسن می تواند موجب پیشگیری از بروز بیماری یرسینیوزیس در مزارع قزل آلای کشور شده و از کارایی و محافظت بالایی برخوردار باشد.

کلیدواژه ها

کارایی واکسن، یرسینیوزیس، قزل آلای رنگین کمان، یرسینیا راکری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.