بررسی اندیشه های فلسفی در شعر شاملو

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: همایش ملی پژوهش های شعر معاصر فارسی
  • کد COI اختصاصی: MOASER01_037
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1698
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه غفوری

استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد انار

چکیده

هستی شناسی ،موضوع اصلی فلسفه است و نخستین بحث مورد علاقه فلاسفه بحث درباره هستی شناسی یا معرفت شناسی است. فلسفه از همان آغاز با شعر فارسی همنشینی داشته و در آثار بزرگانی چون فردوسی، خیام، حافظ و مولوی برجسته بوده، در شعر بسیاری از شاعران برجسته معاصر، بویژه احمد شاملو اندیشه های فلسفی یکی از ارکان مهم به شمار می رود. اگرچه این شاعران به حکیم یا فیلسوف شهره نیستند اما شعرشان آکنده از نکات معنوی و حکمی و فلسفی است.هستی شناسی شعر شاملو مقامی بس رفیع در شاملو شناسی دارد و شعر شاملو یا نظریه سیاسی واجتماعی شعر شاملو منبعث از نگاه شاعر به انسان، جهان و خداست و غفلت از این مهم، دیدگاه های متعارض و متخاصمی را نسبت به شاملو ایجاد کرده به گونه ای که برخی او را بی خدا و بی اعتقاد می خوانند، گرچه شاملو شاعری زمینی است ولی غالب موضوعات و مضامین آثارش در قالب مصطلحات مابعد الطبیعی و مفاهیم مرتبط با عالم معناست. از جمله مضامین معنوی و فلسفی که در شعر شاملو تجلی یافته بحث هستی شناسی و دیدگاه او درباره خداو جهان هستیاست. با توجه به کثرت مضامین فلسفی در شعر شاملو،این پژوهش بر آن است تا از میان اندیشه های فلسفی موجود در شعر شاملو،موضوع خدا و جهان هستی بویژه انسان را مورد بررسی قرار دهد و دید گاه شاعر درباره خدا و انسان را بیان نماید و بی اعتقادی شاعر که گروهی با تاکید بر اشعار او بر آن اصرار ورزیده اند را انکار نماید و از سویی بیان دارد که شاملو شاعری انسان گرا یا اومانیست است و انسان اومانیست انسانی مسوولیت پذیر،مسوولیت گرا،دردمند،رنجور،آزادیخواه و متعهد و تلاشگر است.

کلیدواژه ها

اندیشه های فلسفی، هستی شناسی، خدا، جهان هستی، انسان، شعر شاملو

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.