تعیین خود و دگر(نا)سازگاری برخی از ارقام گلابی آسیایی Pyrus serotina Rehd و ارقام گلابی بومی ایران Pyrus communis L با استفاده از میکروسکوپ فلیورسنس و تکثیر ژن S-Rnase

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: نهمین کنگره علوم باغبانی ایران
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI09_691
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 419
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالطیف شیخی

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران.

کاظم ارزانی

استاد گروه علوم باغبانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران.

محمود کوشش صبا

استادیار دانشگاه کردستان، سنندج.

چکیده

ارقام گلابی دارای خودناسازگاری گامتوفیتی GSI هستند که توسط یک لوکوس چند آللی کنترل میشود. بنابراین تعیین خود و دگر(نا)سازگاری ارقام برای انتخاب ارقام گردهزا و تولید میوه و موفقیت در برنامه های دورگ گیری، ضروری است. هدف از انجام این پژوهش تعیین خود و دگر(نا)سازگاری یازده رقم گلابی شامل نه رقم گلابی آسیایی Pyrus serotine Rehd و دو رقم گلابی بومی ایران P. communis L بود. در این مطالعه از روش های خود و دگرگرده افشانی کنترل شده و به دنبال آن بررسی رشد لوله ی گرده در طول خامه با میکروسکوپ فلیورسنس استفاده شد. همچنین ژن های S-RNase با استفاده از پرایمرهای ‘FTQQYQ’و‘anti-IIWPNV تکثیر شدند و محصولات PCR با استفاده از الکتروفورز ژل آگارز AGE و ژل پلی اکریل آمید PAGE جدا شدند. خودگرده افشانی ها و تلاقی ها، خود و دگرسازگار در نظر گرفته شدند زمانی که حداقل یک لوله ی گرده به بخش پایینی خامه در 25-30 درصد از مادگی ها رسیده باشد. نتایج حاصل از میکروسکوپ فلیورسنس نشان داد که در بین ارقام مورد بررسی رقم های KS8وKS13 خودسازگار و نه رقم دیگر خودناسازگار بودند. تلاقی های KS13*KS6 و KS12وKS13 ناسازگار بودند. قطعات S-RNase از ژنوم تمام ارقام به جز رقم Shahmiveh تکثیر شدند. تک باندهای مشاهده شده در KS8وKS12درAGE به دو باند مجزا در PAGE جدا شدند. بنابراین، روش میکروسکوپ فلیورسنس و تکنیک PCR به عنوان روش های مناسب و قابل اتکا برای تعیین خود و دگر(نا)سازگاری ارقام گلابی و همچنین سایر اعضای خانواده گل سرخیان میتوانند مورد استفاده قرار گیرند.

کلیدواژه ها

گلابی آسیایی Pyrus serotina Rehd خودناسازگاری، میکروسکوپ فلیورسنس، ژن S-Rnase رشد لوله

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.