رابطه کمال گرایی، سبک های دفاعی و نشانه های افسردگی در دانشجویان

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های روان شناسی بالینی و مشاوره، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_RCPC-2-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 851
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محدثه نامجو

کارشناس ارشد روان شناسی

سید موسی کافی

دانشیار گروه روان شناسی، دانشگاه گیلان

منصور حکیم جوادی

استادیار گروه روان شناسی، دانشگاه گیلان

مسعود غلامعلی لواسانی

دانشیار گروه روان شناسی، دانشگاه تهران

چکیده

در پژوهش حاضر ارتباط کمال گرایی، سبک های دفاعی و نشانه های افسردگی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، 426 دانشجوی دانشگاه گیلان(264 دختر، 162 پسر) در مقطع تحصیلی کارشناسی به روش تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و با تکمیل مقیاس چند بعدی کمال گرایی هویت و فلت (1991) و پرسشنامه سبک های دفاعی اندروز و همکاران (1993) و پرسشنامه افسردگی بک (1996) در این پژوهش شرکت کردند. نتایج پژوهش نشان داد که بین هر سه بعد کمال گرایی (خودمدار، دیگر مدار، جامعه مدار) با نشانه های افسردگی و سبک های دفاعی سازش نایافته (روان آزرده وار و رشد نایافته) همبستگی مثبت معنادار وجود دارد. به علاوه، از بین دو سبک دفاعی سازش نایافته، سبک دفاعی رشد نایافته نیز با نشانه های افسردگی همبستگی مثبت معنادار نشان داد. تحلیل آماری داده ها مشخص کرد که از میان شش متغیر پیش بین، چهار متغیر کمال گرایی جامعه مدار و خود مدار و سبک دفاعی رشد یافته و رشد نایافته ضرایب معناداری برای پیش بینی نشانه های افسردگی دانشجویان دارند. همچنین تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی برای بررسی اثرات تعدیل کنندگی سبک های دفاعی نشان داد که سبک دفاعی رشدنایافته برای هر یک از دو بعد کمال گرایی جامعه مدار و دیگرمدار در ارتباط با نشانه های افسردگی، اثرتعدیل کنندگی دارد و سبک دفاعی رشدیافته نیز تعدیل کننده رابطه کمال گرایی جامعه مدار با نشانه های افسردگی می باشد.

کلیدواژه ها

کمال گرایی، سبک های دفاعی، نشانه های افسردگی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.