تحلیل دیدگاه جوامع روستایی در رابطه با عوامل بازدارنده و پیش برنده کشاورزی ارگانیک موردمطالعه: روستاهای بخش مرکزی شهرستان اردبیل

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه راهبردهای توسعه روستایی، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_RDS-4-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 652
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهرام ایمانی

استادیار گروه جغرافیا، دانشنده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه محقق اردبیلی

سهیلا باختر

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشنده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه محقق اردبیلی

سعید جعفری

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشنده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

کشاورزی ارگانیک سامانه مدیریت تولیدی جامع نگر است که موجب بهبود سلامت کشت بوم از طریق حفظ و تقویت تنوع زیستی، چرخه های زیستی و فعالیت زیستی خاک می شود، اما بر سر راه این سامانه موانع و مشکلات فراوانی قرار دارد ازاین رو شناسایی عوامل بازدارنده و پیش برنده از دیدگاه روستاییان امری ضروری است. بنابراین هدف تحقیق حاضر ارزیابی دیدگاه جوامع روستایی در رابطه با عوامل بازدارنده و پیش برنده کشاورزی و ارگانیک است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و اساس ماهیت توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش 64 روستای بالای 20 خانوار بخش مرکزی شهرستان اردبیل با جمعیت 50039 نفر بوده است حجم نمونه براساس فرمول کوکران 356 نفر برآورد گردید که بر حسب تعداد جمعیت موجود هر روستا توزیع گردید. جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از روش های کتابخانه ای و میدانی استفاده گردید. شاخص های در نظر گرفته شده برای تنظیم پرسش نامه در چهار زمینه اقتصادی، فنی و اطلاعاتی، مدیریتی و اجتماعی در دو بعد بازدارنده و پیش برنده در قالب 42 متغیر تنظیم گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای spss19 و lisrel بهره گرفته شد. بر اساس نتایج حاصله، در بین عوامل بازدارنده کشاورزی ارگانیک عوامل اجتماعی، دارای بیشترین میزان بازدارندگی و عوامل اقتصادی دارای کمترین میزان بود. در بین عوامل پیش برنده نیست عوامل فنی و اطلاعاتی بیشترین تاثیر را در پیشبرد کشاورزی ارگانیک داشته است و عوامل اقتصادی کمترین تاثیر را در پیش برندگی کشاورزی ارگانیک دارا بوده است.

کلیدواژه ها

عوامل بازدارنده، عوامل پیش برنده، کشاورزی ارگانیک، مناطق روستایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.