بررسی نقش تعاونی های تولید روستایی در افزایش توانمندی فنی و اقتصادی کشاورزان مناطق روستایی شهرستان نیشابور

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه راهبردهای توسعه روستایی، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_RDS-3-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 460
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم هادیزاده بزاز

استادیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، گروه جغرافیا، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه فردوسی مشهد

خدیجه بوزرجمهری

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی ، دانشگاه فردوسی مشهد.

چکیده

هدف اصلی این مقاله بررسی نقش تعاونی های تولید در افزایش توانمندی فنی و اقتصادی کشور و عضو توسعه کشاورزی در شهرستان نیشابور است. پژوهش حاضر به روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق با 4685 نفر از کشاورزان عضو و غیرعضو تعاونی های تولید روستایی در 24 روستا در شهرستان نیشابور تشکیل می دهند. روستایی در 24 روستا در شهرستان نیشابور تشکیل می دهند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 252 نفر محاسبه شد و گرد اوری اظلاعات در سال 1392 و به صورت میدانی و با استفاده از پرسش نامه صورت گرفته است نتایج حاصل از بررسی تطبیقی و تحلیل میزان توانمندی کشاورزان عضو و غیرعضو در سطح 13 شاخص اقتصادی نشان داد که میانگین توانمندی اقتصادی کشاورزان عضو 2/64 است که از میانگین توانمندی اقتصادی غیرعضو ها که 2/47 است اندکی بالاتر است، نتایج آزمون t با نمونه های مستقل به منظور مقایسه کشاورزان عضو و غیرعضو نشان داد اختلاف معنی داری بین دو گروه کشاورز عضو و غیرعضو از نظر توانمندی اقتصادی وجود دارد. نتایج تحقیق بر اساس انجام آزمون t با میانگین فرضی سه و چهار نشان داد که بین میانگین واقعی پایداری اقتصادی و میانگین های فرضی سه و چهار، اختلاف معناداری وجود دارد و میانگین پایداری در میان اغلب شاخص ها از نظر اعضا و غیر اعضا کمتر از حد متوسط بوده است که نشان می دهد تعاونی هایی که تولید در افزایش توانمندی اقتصادی کشاورزان نقش مهمی را ایفا ننموده اند و ضروری است که دولت با حمایت های مالی و تخصصی از تعاونی های تولید، زمینه توانمندی اقتصادی کشاورزان عضو را فراهم نماید.

کلیدواژه ها

تعاونی تولید، توسعه کشاورزی خدمات زیربنایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.