مقایسه خودتعیین گری و ابعاد آن در دانش آموزان با و بدون کم توانی ذهنی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه روانشناسی افراد استثنایی، دوره: 6، شماره: 22
  • کد COI اختصاصی: JR_JPE-6-22_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 589
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آسیه شامرادلو

کارشناسی ارشد روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی دانشگاه شیراز

شهلا البرزی

دانشیار کودکان استثنایی دانشگاه شیراز

دیبا سیف

دانشیار آموزش کودکان استثنایی دانشگاه شیراز

چکیده

هدف از این پژوهش مقایسه خودتعیین گری و ابعاد آن در دانش آموزان با و بدون کم توانی ذهنی بود. روش پژوهش توصیفی از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان با و بدون کم توانی ذهنی در سنین 14 سال و بالاترند که در سال تحصیلی 92-1391 در مدارس شیراز مشغول به تحصیل بودند. گروه نمونه شامل 120 دانش آموز دختر و پسر (60 دانش آموز با کم توانی ذهنی) در سنین 14 سال و بالاتر بودند که به روش هدفمند از مدارس مربوط به دانش آموزان با و بدون کم توانی ذهنی انتخاب شدند. خودتعیین گری و ابعاد آن به وسیله ی مقیاس خودگزارشی خودتعیین گری گومز-ولا ارزیابی شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس دوراهه و تحلیل واریانس طرح های تکراری استفاده شد. نتایج نشان داد که دانش آموزان با کم توانی ذهنی نسبت به دانش آموزان بدون کم توانی ذهنی در خودتعیین گری و ابعاد آن نمره پایینتری به دست آورده اند. در این پژوهش تفاوت معناداری بر اساس جنسیت در نمره کل خودتعیین گری و ابعاد استقلال رفتاری و توانمندسازی روانشناختی مشاهده نشد. تنها در بعد تحقق خود بود که بین دختران و پسران تفاوت معنادار مشاهده شد. از دیگر نتایج پژوهش آن بود که در ابعاد خودتعیین گری بین دو گروه دانش آموزان با و بدون کم توانی ذهنی، بالاترین و پایینترین رتبه به ترتیب برای توانمندسازی روانشناختی و استقلال رفتاری به دست آمد. همچنین با توجه به سطح تحصیلات والدین بین دو گروه دانش آموزان با و بدون کم توانی ذهنی در نمره کل خودتعیین گری و ابعاد آن تفاوت معناداری به دست آمد. بر اساس این یافته ها به متصدیان تعلیم و تربیت پیشنهاد میشود در آموزش به دانش آموزان با کم توانی ذهنی به مساله خودتعیین گری توجه کنند و معلمان سعی نکنند به صرف کم توانی این افراد برنامه های آموزشی را به آنها تحمیل کنند.

کلیدواژه ها

دانش آموزان با کم توانی ذهنی، دانش آموزان بدون کم توانی ذهنی خودتعیین گری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.