تکالیف، و تعهدات محیط زیست در دولت جمهوری اسلامی ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات علوم سیاسی، حقوق و فقه، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_PSLJ-2-4_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 728
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فایقه علیایی طیبی شاهی

گروه حقوق، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران

احسان کامرانی

گروه حقوق، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران

چکیده

امروزه امر حفاظت و بهسازی محیط زیست و مقابله با بحران های محیط زیستی یکی از مهمترین و بنیادی ترین حقوق درمسایل اداره امور کشورها تبدیل شده است به گونه ای که پاسخگویی در برابر تکالیف و وظایف حوزه محیط زیستی نه تنها بر عهده شهروندان وظیفه شناس و مسیولیت پذیر می باشد بلکه در این خصوص دولت ها نیز تکالیف خاصی برعهده دارند .در واقع توجه به محیط زیست از جمله موضوعاتی می باشد که مستلزم تمهیدات سیاسی و سیاست های قانونی و حقوقی است وتخریب محیط زیست یک مشکل جهانی است و محدود و منحصر به جغرافیایی خاص نمی باشد لذا پیمان ها و عهدنامه های متعدد بین المللی در این خصوص تنظیم شده است و دولت جمهوری اسلامی ایران همچون سایر کشورهای دیگر به این عهد نامه ها ملحق شده است و مسایل محیط زیستی در دستورکار اغلب دولت های جهان در سطح داخلی و بین المللی قرار دارد.این پژوهش با هدف جایگاه، اختیارات و عملکرد سازمان محیط زیست در ایران می باشد که به صورت توصیفی – تحلیلی انجام پذیرفته است. نتایج نشان داد خلاءها و کاستیهای گوناگون در قوانین و مقررات موجود در کنار ساختار کنونی سازمان حفاظت محیط زیست وکارکرد این سازمان را ناکارآمد ساخته است . این کاستیها در سه دسته قابل دسته بندی هستند: خلاءهای قانونی مربوط به جایگاه و وظایف سازمان، خلاءهای قانونی در خصوص روابط میان سازمانی این سازمان و دیگر سازمان ها مرتبط با محیط زیست و سرانجام مشکلات برون سازمانی این خلاءها و نبود برنامه های جامع توسعه پایدار کشور و عدم نظارت مجلس بر مسایل محیط زیستی زمینه ساز عدم مدیریت جامع، یکپارچه و کارآمد محیط زیست کشور شده است. راه حل پیشنهادی لازم در این زمینه اتخاذ رویکرد مدیریت جامع و یکپارچه محیط زیست از طریق اصلاح قوانین محیط زیست و ادغام آن در بطن یک مجموعه و نیز ادغام نهادهای موازی محیط زیستی در قالب یک وزارتخانه قوی است.

کلیدواژه ها

جایگاه، اختیارات و عملکرد، سازمان محیط زیست، حقوق ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.