تاثیر تراکم بوته بر روابط آلومتریک بین سطح برگ و صفات رویشی در گندم

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 15، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JFCR-15-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 481
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهزاد ظفری قلعه رودخانی

دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

افشین سلطانی

استاد، گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

ابراهیم زینلی

دانشیار، گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

بهنام کامکار

دانشیار، گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

تراکم بوته از عوامل مدیریتی مهم بر روی عملکرد گیاهان زراعی می باشد. به منظور کمی سازی سطح برگ و صفات رویشی در گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان طی سال زراعی 92-1391 با چهار تکرار اجرا شد. تیمارها شامل تراکم بوته (50، 100، 200، 350، 500، 650، 800 بذر در مترمربع) و دو رقم (کوهدشت و مروارید) بودند. فاصله ردیف های کاشت 20 سانتی متر در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که بین سطح برگ با سایر صفات رویشی روابط آلومتریک مناسبی تا مرحله تورم غلاف برگ پرچم وجود داشت به طوریکه ضرایب تبیین بین سطح برگ بوته با تعداد برگ در ساقه اصلی، وزن خشک برگ سبز و ارتفاع بوته به ترتیب 0/87، 0/78 و 0/85 بود. همچنین در بررسی اثر تراکم بر روی روابط آلومتریک بین صفات نتایج نشان دادند که برای صفات سطح برگ در مقابل تعداد برگ در ساقه اصلی و ارتفاع بوته تراکم تاثیر معنی داری در سطح یک درصد وجود داشت و برای صفت سطح برگ بوته در مقابل وزن خشک برگ سبز اثر تراکم غیرمعنی دار بود. از روابط به دست آمده در این آزمایش می توان در مدل های شبیه سازی رشد و نمو گندم استفاده کرد.

کلیدواژه ها

اندام رویشی، رقم، فاصله کاشت بوته، قرینگی، وزن برگ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.