موانع و چالشهای توسعهی دفاتر ICT روستایی در ایران

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس ملی ICT روستایی
  • کد COI اختصاصی: VICT01_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4281
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود همدانلو

کارشناس کامپیوتر - نرم افزار دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت اجرایی دانشگ

اصغر صرافی زاده

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی – واحد علوم و تحقیقات تهران

فریده حق شناس کاشانی

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز

چکیده

سرعت، کیفیت، شفافیت و عمومیت دسترسی به اطلاعات و دانش و در نتیجه بهره‌وری و توسعه‌ی انسانی، اجتماعی و اقتصادی جوامع از مزایای فناوری اطلاعات به شمار می‌آیند. ظهور کاربردهای جدید و گسترده‌ی نشات گرفته از فناوری‌های نوین اطلاعاتی و ارتباطی، بر شیوه‌ی زندگی، فرهنگ و رفتار مردم تأثیر گذشته و مفهوم جدیدی به نام جامعه‌ی اطلاعاتی را شکل داده است. تفاوت میزان بهره‌مندی از این فناوری و نیز سطح دانش و مهارت مردم، هر لحظه بر فاصله‌ی جوامع شهری و روستایی افزوده و شکاف دیجیتالی بین آنها را بزرگتر می‌سازد. طرح‌هایی همچون ایجاد دفاتر ICT روستایی می‌تواند با کاهش شکاف دیجیتالی، مسیر رسیدن به جامعه‌ی اطلاعاتی را برای کشور هموارتر نماید. بررسی وضعیت طرح مذکور نشان می‌دهد توجه تام به توسعه‌ی زیرساخت‌ها به تنهایی مشکل گشا نبود و ایجاد و بهره‌برداری مفید از این دفاتر با موانع و چالش‌های بسیاری مواجه است. پژوهش حاضر ضمن معرفی چالش‌های برخی پروژه‌های مشابه در جهان و بهره‌گیری از چارچوب توسعه‌ی پویای UNDP به بررسی موانع توسعه‌ی دفاتر موضوع طرح ایجاد ده هزار دفتر ICT روستایی در ایران پرداخته و راهکارهایی برای موانع شناسایی شده ارایه نموده است. با نظرسنجی از خبرگان و تجزیه و تحلیل داده‌های حاصل از بررسی میان دست‌اندرکاران طرح (کارشناسان و مجریان) در شرکت مخابرات ایران، شرکت پست ج.ا.ا. و پشت بانک ایران و شرکت‌ها و ادارات کل تابعه‌ی آنها در سراسر کشور، نشان داده شده است که کمبود محتوا و کاربردهای مورد نیاز جامعه‌‌ی روستایی به عنوان مهمترین عامل و پس از آن ظرفیت نیروی انسانی، ضعف هماهنگی و انسجام راهبردی، ضعف زیرساخت‌ها، ریسک سرمایه‌گذاری و ضعف بنگاه‌های روستایی و درنهایت ضعف سیاست‌های موجود، موانع و چالش‌های توسعه دفاتر ICT روستایی در ایران هستند. در بخش پایانی، پیشنهادهایی برای رفع موانع شناسایی شده ارایه شده است.

کلیدواژه ها

فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، دفتر ICT روستایی، پیشخوان دولت، طرح ایجاد ده‌هزار دفتر ICT روستایی، دستگاه‌های تامین کننده‌ی خدمات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.