ظرفیت های قاعده لاضرر در احکام

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: نخستین کنگره بین المللی حقوق ایران با رویکرد حقوق شهروند
  • کد COI اختصاصی: LAWICONF01_066
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2902
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی اکبری

دانشجوی کارشناسی ارشد، حقوق خصوصی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بهبهان، ایران

عبدالله حبیبی

استادیار، دانشگاه غیرانتفاعی امیرالمومنین اهواز، ایران.

چکیده

به رغم اتفاق نظر فقهای شیعه و سنی در کلیت و مبنای قاعده لاضرر که اصل 40 قانون اساسی ایران از آن گرفته شده، محدوده کاربرد این اصل دچار ابهام های فراوانی است؛ به اندازه ای که گاه قانونگذار و مجری را در چگونگی اعمال آن، به سردرگمی و بلاتکلیفی می کشاند و دلیل این ابهام، تعدد نظرهای موجود در مفاد قاعده و گسترش پرحجم مباحث نظری این قاعده درآثار فقهی است.با هدف بهره برداری هرچه دقیق تر و کامل تر از این اصل قانونی در این پایان نامه و قاعده مهم فقهی در قانونگذاری و پاسخگویی هرچه بیشتر به مسایل و قضایای جدید حقوقی و فقهی و همچنین شناخت و معرفی قاعده لاضرر در قوانین مدون؛دادن ملاک و معیارهایی برای استفاده هرچه بیشتر از قاعده لاضرر درتدوین قوانین کارآمد؛ قاعده لاضرر می تواند هم در فقه و هم در قانون نسبت به دربرداشتن قوانینی که با مقتضیات مکانی و زمانی سازگار نیستند کمک نماید.

کلیدواژه ها

قاعده لاضرر، احکام، فقه، قانون اساسی ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.