نقش ذهنیت کارآفرینانه در فرایند کارآفرینی سازمانی شرکت های دانش بنیان
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: همایش ملی شرکتهای دانش بنیان فرصت ها و چالش ها و نقش آن در توسعه کشور
- کد COI اختصاصی: KOOCDI01_088
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 555
نویسندگان
کارشناسی ارشد مدیریت ،دانشگاه پیام نور مرکز ایرانشهر
چکیده
زمینه و هدف: یکی از اساسی ترین زیرساخت های اقتصاد دانشبنیان و پیشنیاز تحقق استراتژی شرکت های دانش بنیان، سرمایه ی انسانی خلاق، نوآور و دانشی است که با توجه به ترکیب جمعیتی کشور ایران و جمعیت بالای جوانان تحصیل کرده و نیروی انسانی به عنوان بزرگترین و باارزشترین سرمایه ی کشور، باید مورد توجه قرار گیردمواد و روش ها: در این پژوهش مروری- تحلیلی به منظور جمع آوری اطلاعات در مورد متغیرها، ازروش کتابخانه ایی استفاده شده است یافته ها: ارضای ذهنیت کارآفرینانه، یک مفهوم واحد نیست و باید آن را مجموعه ای از وظایف، نقشها، ارتباطها و پاداشهای در هم آمیخته ای دانست که همه با یکدیگر رابطه متقابل دارند. بسیاری از نوآوری های سودمند و ثمربخش به طور غیر عمدی یا ندان سته صرفا به خاطر اینکه به نظر می ر سد که نوآوری با ا ستراتژی و قابلیت ا صلی شرکت نامتجانس ا ست توسط مبتکر ایده کنار گذاشته می شود. اغلب اوقات بسیاری از ایده های فن آورانه جدید به خاطر اینکه مجریان فعلی فناوری سازمانی از شناسایی و معرفی آن ممانعت می کنند، توسعه نخواهد یافت. چنین مشکلاتی نه جدید و نه منحصر به فرد هستندنتیجه گیری: شرکتهای دارای ذهنیت کارآفرینانه، سطوح بالایی ازرفتارهای خلاقانه، اثرگذار و خطرپذیر را از خود بروز می دهند .آنها موسساتی هستند که این توانایی را دارند تا محیط نامطمین را به نفع خودشان تغییر دهندتشخیص فرصتهای کارآفرینانه،یک فعالیت کلیدی تولید رشد و ثروت بوده و پیامد مشترک یک ذهنیت کارآفرینانه است که در فرایند کارآفرینی سازمانی شرکت های دانش بنیان ، نقش داردکلیدواژه ها
ذهنیت کارافرینانه، کارآفرینی سازمانی، شرکت های دانش بنیانمقالات مرتبط جدید
- نقش امام علی علیه السلام درتمدن اسلام قبل از رحلت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله
- شیوه های تربیتی آسیب زا در خانواده از دیدگاه نهج البلاغه
- سرمایه های روانشناختی از دیدگاه اسلام
- بررسی تاثیر صفات شخصیتی پنجگانه (Big ۵) بر اعتیاد به کار با آزمون نقش میانجی هوش هیجانی کارکنان (مطالعه موردی؛ اداره کل امور اقتصادی و دارایی)
- استراتژیهای رسانه ای و نقش مدیران رسانه در مدیریت بحران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.