تحلیل و بررسی مکانیابی ایستگاه های آتش نشانی شهر مشهد با استفاده از GIS,AHP

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: همایش سراسری سامانه اطلاعات مکانی
  • کد COI اختصاصی: GISORG01_048
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4615
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر کیال

دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری دانشگاه یو تی ام مالزی

مهدیه عقیلی

دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری دانشگاه یو تی ام مالزی

چکیده

ایستگاه های آتشنشانی به عنوان مکانی جهت استقرار و انتظار خودروهای آتش نشانی و امداد، از جمله مراکز مهم و حیاتی خدمات رسانی در شهرها هستند که نقش مهمی در تامین ایمنی و آسایش شهروندان و توسعه اقتصادی شهرها ایفا می نمایند. بدیهی است خدمات رسانی به موقع و مطمئن توسط ایستگا ههای آتش نشانی بیش از هر چیز مستلزم استقرار آنها در مکان های مناسب است که بتوانند در اسرع وقت و بدون مواجه شدن با موانع و محدودیت های محیط شهری از یک طرف و با ایجاد حداقل آثار منفی بر روی زندگی ساکنان شهر از طرف دیگر به محل حادثه رسیده و اقدامات اطفا و یا امداد را به انجام برسانند. از این رو انجام چنین پژوهش هایی که مستقیما به نتایج مشخصی در زمینه چگونگی مکانیابی چنین کاربری های شهری دست می یابند دارای اهمیت و جایگاه خاص خود است. در این پژوهش بررسی داده ها و اطلاعات جم عآوری شده با استفاده از سیستم تحلیل سلسله مراتبی و سپس پیاد هکردن نتایج خروجی بر روی نقشه و فضایی کردن آنها در محیط GIS صورت گرفته است. در بخش اول با بررسی اسناد و مدارک و طبقه بندی آنها و همچنین با بهره گیری از شیوه دلفی در تکمیل و تدقیق اطلاعات معیارهای خاص مکانیابی ایستگاه های آتش نشانی و وزن و میزان تاثیر هر کدام از آنها به دست آمد و سپس در گام بعدی با بهره جستن از امکانات GIS نقشه های مورد نیاز آماده سازی گردید و پس از آن اطلاعات خروجی گام اول به نقش ههای افزوده شد تا نقشه های مورد نیاز (پهنه بندی نقاط با خطرپذیری بالا و دارای اولویت) تهیه شوند. در آخرین گام با بررسی وضع موجود ایستگا هها و در نظر گرفتن شعاع دسترسی مبتنی بر استانداردهای بی نالمللی، نقاط تحت پوشش مشخص گردیدند. با حذف این پهن هها، نقشه ای حاصل گردید که در آن پهنه های شهری با میزان اولویتشان که خارج از شعاع دسترسی ایستگاه های آت شنشانی در حال حاضر هستند مشخص شد. این نقشه به وضوح میزان اولویت برای احداث ایستگاه ها را در سطح شهر مشخص کرده است

کلیدواژه ها

مکانیابی، ایستگاه آت شنشانی، سیستم تحلیل سلسله مراتبی ،GIS ، منطق فازی، منطق بولین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.