انارشیطان گونه ای مناسب جهت تثبیت تپه های ماسه ای

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی فرسایش بادی و طوفان های گرد و غبار
  • کد COI اختصاصی: ISADMC04_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 521
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایرج امیری

دانشجوی دکتری بیابان زدایی، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد

حمید سودایی زاده

دانشیاردانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد

اصغر مصلح آرانی

استادیاردانشکده کشاورزی دانشگاه جیرفت

جواد طایی سمیرمی

استادیاردانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد

چکیده

انارشیطان گونه ای بیابانی و مقاوم نسبت به خشکی و آتش سوزی و سازگار با خاک های لومی دارای pH 5/6 تا 8، دمای بالای تابستان، سرمای زمستان و بارندگی کم است. این گونه نادر از لحاظ دارویی، صنعتی، محیط زیستی، فضای سبز، کنترل فرسایش و ژنتیکی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. براساس گزارشات موجود، به لحاظ دارویی از پوست، برگ، میوه و دانه این گیاه، استفاده های زیادی می شود. از لحاظ کنترل فرسایش، این گونه به خوبی در اراضی ماسه ای و فرسایش پذیر دامنه ها رشد و ماسه های روان را به خوبی تثبیت می کند؛ و یکی از مهم ترین گونه-های اگروفارستری در منطقه خشک است. بر اساس بررسی ها و مشاهدات به عمل آمده، زیستگاه های این گونه، توانایی کنترل فرسایش خاک را دارند. گیاه انار شیطان گزینه مناسبی برای کنترل جنگل زدایی و توسعه جنگل در مناطق خشک و نیمه خشک است، چرا که دارای مقاومت زیاد به خشکی و آتش سوزی است. پژوهش حاضر به معرفی رویشگاه های این گونه، موارد استفاده از آن و گونه های همراه با آن در استان بوشهرمی پردازد. به این منظور، ابتدا بازدیدهای متعددی برای شناسایی این گونه با ارزش انجام شد و با بهره گیری از اطلاعات مردم محلی، دهیاران و روسای ادارات منابع طبیعی شهرستان، محل دقیق رویشگاه ها در استان بوشهر شناسایی و با استفاده از دستگاه GPS موقعیت جغرافیایی و مساحت رویشگاه ها مشخص گردید. همچنین لیست فلورستیک گونه های همراه و مصارف این گونه مشخص شد.

کلیدواژه ها

اگروفارستری؛ انارشیطان؛ رویشگاه؛ فرسایش خاک؛ فلورستیک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.