بررسی همبستگی مهمترین شاخص های توسعه و جهانی شدن در نواحی روستایی (مطالعه موردی: ش هرستان چناران)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم جغرافیایی ، معماری و شهرسازی، دوره: 1، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_GAU-1-9_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 371
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی زنگنه

استادیار گروه جغرافیاو برنامه ریزی شهری، دانشگاه حکیم سبزواری. ایران

امین فعال جلالی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه روستایی، دانشگاه فردوسی مشهد. ایران

جواد امیری

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه حکیم سبزواری. ایران

چکیده

جهانی شدن به واسطه ی اثرات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی گسترده، مستمر و به هم مرتبط،امروزه به عنوان فرایندی مهم در درک پیامدهای توسعه در مناطق پیرامونی مانند کشورهای در حال توسعهو جوامع روستایی قلمداد می شود. همچنین جهانی شدن به واسطه جنبه های مختلفی که دارد از عواملمتعددی (اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، خدمات زیربنایی و. . .) تاثیر می پذیرد. هدف اصلی تحقیق حاضربررسی همبستگی بین شاخص های توسعه از قبیل امکانات آموزشی، ویژگی های جمعیتی و. . . بر روندجهانی شدن در نواحی روستایی می باشد. روش تحقیق: پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است. و به منظور گردآوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز از روش اسنادی (مطالعاتکتابخانه ای) و مرکز آمار استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق را 147 روستای بالای 10 خانوارشهرستان چناران تشکیل میدهد و به منظور بررسی رابطه بین متغیرهای تحقیق، از مدل همبستگی پیرسوندر نرم افزار آماری SPSS استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که بین دارا بودن مهم ترین شاخص های توسعه و میزان جهانی شدن در تمامی ابعاد رابطه ای معنادار و مثبتی وجود دارد، به طوری که بیشترین میزان همبستگی بین عوامل درصد باسوادی (با همبستگی 0/85 و درصد اشتغال (با همبستگی 0/84) با میزان دسترسی و استفاده از روزنامه ها و مجلات به دست آمده است. همچنین از طرفی کمترین میزان همبستگی بین درصد باسوادی (با همبستگی 0/09) با میزان دسترسی به دفاتر مخابراتی به دست آمده است.

کلیدواژه ها

جهانی شدن، همبستگی، شاخص های توسعه انسانی، شهرستان چناران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.