ارایه شیوه نوین جهت کاهش مصرف انرژی پمپاژ نفت خام در مراکز انتقال نفت

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: ماهنامه نفت و انرژی، دوره: 7، شماره: 74
  • کد COI اختصاصی: JR_OIL-7-74_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 431
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آبتین عطایی

گروه مهندسی انرژی، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

علی ترابیان مقدم

گروه مهندسی انرژی، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

چکیده

نیروی محرکه پمپاژ در بیشتر ایستگاه های انتقال نفت خام کشور، توربین های گاز با راندمان پایین میباشند. پس از بررسی انواع روش های بهبود راندمان توربین های گازی و تکنیک های بازیابی حرارت از اگزوز این توربینها، دو طرح ابتکاری مدنظر قرار گرفت. طرح اول بازیافت حرارت اتلافی و تولید بخار از آن جهت استفاده در سیکل رانکین بعنوان چرخه پایین دست توربین های گاز جهت تولید کار محوری از حرارت بازیافتی سیکل سرمایش جذبی جهت کاهش دمای هوای ورودی به کمپرسور واحد توربین گازی جهت بهبود راندمان آن تولید آب گرم در یک مبدل جدید آب بخار جهت تامین مصارف مورد نیاز سایت.طرح دوم، در این مقاله یک طرح ابتکاری برای پیشگرم کردن نفت خام قبل از پمپاژ آن با در نظر گرفتن کلیه جوانب و محدودیات موجود ارایه گردید. در این طرح از جریان نفت خام بعنوان سیال خنک کن در کندانسور مربوط به سیکل رانکین مذکور،استفاده میشود. بدین ترتیب انرژی مورد نیاز برای پمپاژ جریان نفت خام با افزایش دمای آن بطور ذاتی کمتر خواهد شد. بررسی ها بر روی ایستگاه های انتقال نفت یکی از خطوط لوله کشور، بعنوان یک مطالعه موردی، نشان میدهد با اجرای طرح های پیشنهادی فوق میتوان با بازیافت حرارت اتلافی از 10 مگاواتی، حداقل چهار / هر توربین گاز 6 مگاوات توان مفید تولید نمود. علاوه بر آن با ده درجه سانتی گراد پیش گرمایش نفت خام در یک کندانسور نفتی که برای اولین بار در این مطالعه پیشنهاد شده است، میتوان حدود 5 درصد در انرژی مورد نیاز پمپاژ صرفه جویی حاصل کرد. لازم به ذکر است،در این مطالعه جهت مدل سازی و طراحی ترمودینامیکی از کد Termoflow استفاده گردید

کلیدواژه ها

پمپاژ نفت خام، کاهش مصرف انرژی، توربین های گاز، سیکل ترکیبی، ویسکوزیته نفت خام

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.