تاثیر سن و تاریخ انتقال نشا بر ویژگی های کمی و کیفی چغندرقند

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 48، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-48-1_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 486
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس لطفی کیوانلو

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد ، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران

محمد آرمین

دانشیار زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران

چکیده

به منظور بررسی تاثیر تاریخ و سن انتقال نشا بر عملکرد کمی و کیفی چغندرقند آزمایشی به صورت طرح کرتهای خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شرکت برکت جوین (کیلومتر 60 شمال غرب سبزوار) در سال زراعی 92-1391 انجام شد. عاملهای مورد بررسی شامل تاریخ انتقال نشا (اول خرداد، 15 خرداد و اول تیر) بهعنوان کرت اصلی و سن نشا در زمان انتقال (30 ،40 ،50 و 60 روزه به همراه کشت مستقیم) بهعنوان کرتهای فرعی بود. نتایج آزمایش نشان داد که تاخیر در تاریخ انتقال نشا سبب کاهش 4/16 درصدی عملکرد ریشه، 8/16 درصدی عملکرد قند و افزایش 5/9 درصدی سدیم شد. دیگر ویژگیهای کیفی چغندرقند تحت تاثیر تاریخ انتقال نشا قرار نگرفت. افزایش سن نشا سبب افزایش عملکرد ریشه و عملکرد قند در مقایسه با کشت مستقیم شد درحالیکه عیار قند، میزان پتاسیم و نیتروژن زیانبار تحت تاثیر قرار نگرفت. بنا بر نتایج بیشترین واکنش سن نشا به تاریخ کشت در کشت اول تیر مشاهده شد. بالاترین عملکرد ریشه در تاریخ کشت اول خرداد با کشت نشا 60 روزه مشاهده شد. تاخیر در تاریخ کشت در کشت مستقیم چغندرقند سبب کاهش قابلملاحظه عملکرد ریشه و قند شد. در مجموع میتوان در شرایط همسان این آزمایش در همه تاریخهای کاشت استفاده از نشا 60 روزه را برای دستیابی به عملکرد ریشه و قند مناسب توصیه کرد و در کشت دیرهنگام استفاده از نشا 30 روزه توصیه نمیشود.

کلیدواژه ها

چغندرقند، زمان انتقال، سن نشا، کشت نشایی، کشت مستقیم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.