باززایی درون شیشه ای اسپرس (Onobrychis sativa) با استفاده از ریزنمونه نوک ساقه

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 47، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-47-2_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 359
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلی هنرمند

دانش آموخته کارشناسی ارشد اصلاح نباتات،

ناصر زارع

دانشیارگروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه محقق اردبیلی اردبیل

رسول اصغری زکریا

دانشیارگروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه محقق اردبیلی اردبیل

پریسا شیخ زاده مصدق

استادیارگروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه محقق اردبیلی اردبیل

چکیده

نیاز روزافزون به فرآوردههای دامی، بهکارگیری روشهای زیست فناوری (بیوتکنولوژی) در بهبودگیاهان علوفه ای مانند اسپرس را با اهمیت کرده است. در این تحقیق، تاثیر سطوح مختلف تنظیم کنندههای رشدی اکسین (NAA و IBA (و سیتوکینین (BAP ،زآتین و TDZ (بر پاسخ رشدی درون شیشه ای ریزنمونه های نوک ساقه رقم های خوانسار و شهرکرد اسپرس بررسی شد. برای این منظور، ریزنمونه های نوک ساقه از بذرهای ضدعفونی شده و جوانهزده 4-7 روزه تهیه وروی محیط کشت MS جامد حاوی سطوح مختلف اکسین و سیتوکینین کشت شدند. نتایج نشان داد که درصد ساقه های چندگانه، شمار ساقه در هر ریزنمونه و طول ساقه رشد کرده بهطورمعنیداری تحت تاثیر رقم، ترکیب تنظیم کنندههای رشدی و اثر متقابل بین آنها قرار گرفت. درصد ساقههای چندگانه و میانگین شمار ساقه در هر ریزنمونه به ترتیب از 0 تا 17/89 درصد و 1 تا 03/5 متغیر بود. به طورکلی، درصد پینه (کالوس)زایی، درصد ساقههای چندگانه و شمار ساقه در هر ریزنمونه در رقم خوانسار بهطور معنیداری بیشتر از رقم شهرکرد بود. بیشترین درصد شاخهزایی (15/98 درصد)، ساقههای چندگانه (17/89 درصد) و شمار ساقه در هر ریزنمونه (3/4 (در رقم خوانسار و محیط کشت MS حاوی 1/0 میلیگرم در لیتر IBA به همراه 3 میلیگرم در لیتر BAP به دست آمد. ریشه زایی ساقهها و رشد مناسب ریشه ها در محیط کشت MS بدون تنظیم کنندههای رشدی مشاهده شد. این نتایج نه تنها از جنبه ریزازدیادی و کشت درون شیشه ای، بلکه بهعنوان پیش زمینه مناسب برای هدفهای اصلاحی و انتقال ژن به این گیاه اهمیت دارد.

کلیدواژه ها

افزایش درون شیشه ای، کشت بافت، sativa Onobrychis

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.