نحوه توارث صفات مرتبط با کیفیت دانه در گلرنگ .(Carthamus tinctorious L.)
- سال انتشار: 1390
- محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 42، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-42-4_018
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 524
نویسندگان
استادیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان
استاد دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
استاد دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده
به منظور برآورد اجزای ژنتیکی در صفات مرتبط با کیفیت دانه از جمله فیبر، خاکستر، پروتیین و عملکرد روغن ، نتاج حاصل از تلاقی های دای آلل 8 رقم گلرنگ زراعی در نسل های F1 و F2 مورد ارزیابی قرار گرفتند. ژنوتیپ های دای آلل کامل در نسل F1 (64 ژنوتیپ ) و تلاقی های دای آلل یک طرفه آنها در نسل F2 (36 ژنوتیپ ) به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه کشت شدند. نتایج تجزیه واریانس ژنتیکی نشان دهنده معنی دار بودن ترکیب پذیری عمومی (GCA) و ترکیب پذیری خصوصی (SCA) برای تمام صفات مرتبط با کیفیت دانه بود و در نتیجه بیانگر اهمیت توام اثرات افزایشی و غیر افزایشی ژن ها در کنترل ژنتیکی این صفات بود. میانگین مربعات اثرات تلاقی های متقابل برای فیبر دانه و عملکرد روغن معنی دار گردید که بیانگر اهمیت توارث سیتوپلاسمی در کنترل صفات ذکر شده می باشد. در صفات فیبر و عملکرد روغن ، اهمیت بیشتر اثرات افزایشی بیانگر کارایی بالای انتخاب در نسل های اول حاصل از تلاقی در اصلاح این صفات بود. قابلیت توارث خصوصی پایین و مقدار بیشتر واریانس غالبیت در صفات خاکستر دانه بیانگر اهمیت بیشتر اثرات غالبیت در کنترل ژنتیکی این صفات بود، بنابراین به منظور اصلاح این صفت می توان از روش های مبنی بر تولید هیبرید استفاده کرد. اهمیت توام اثرات افزایشی و غالبیت در کنترل ژنتیکی محتوای پروتیین بیانگر کارایی توام روش های مبنی بر انتخاب و تولید هیبرید در اصلاح این صفت بود.کلیدواژه ها
افزایشی ، غالبیت ، ترکیب پذیری ، گلرنگ ، وراثت پذیریمقالات مرتبط جدید
- نقش گیاهان دارویی در درمان بیماری های قلبی : نگاهی به تجارب ایران و جهان
- نقش زعفران در جوانسازی پوست
- پهنه بندی اقلیمی – کشاورزی مناطق دارای پتانسیل کشت زعفران ، با استفاده از تلفیق روش های SLA و GIS
- ارزیابی اثرات محافظتی عصاره متانولی مازو در کاهش آسیب های اکسیداتیو ناشی از آرسنیک
- بررسی بیماری های زراعی و گلخانه ای در منطقه سیستان و روشهای موثر در کنترل و مبارزه با آنها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.