تصویرسازی چهره دشمن در نفثهالمصدور

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی متن پژوهی ادبی نگاهی تازه به متون تاریخی
  • کد COI اختصاصی: MATNPAGOOHI04_082
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 593
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین فقیهی

دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه الزهرا تهران

عصمت دریکوند

دانشجوی دکتری دانشگاه الزهرا تهران

چکیده

صنایع ادبی و آرایههای بدیعی و بیانی،ازجمله عواملی است که با تصرف در کلام و نثر و آثار ادبی میتواند تاثیر بسزایی در نفوس بگذارد و از طریق تحریک عواطف باعث منقلب شدن آن گردد. در این میان تصویرسازی یکی از پرکاربردترین این صنایع بوده است که هدف نهایی از آن نیز بهکارگیری خیال و عاطفه و تاثیر در احساسات افراد است. چراکه مبحث تصویر و خیال مختص قلمرو ادبیات نیست و در روانشناسی و سایر علوم نیز به کار گرفته میشود. خیال و تصویرآفرینی در متون ادبی از دیرباز عنصری بسیار مهم و تاثیرگذار به حساب میآمده و تاکنون ادامه دارد. در این میان نثر مصنوع به سبب ماهیت پیچیده و دیریابش،بیشترین بهره را از تصویرسازی برده است. کتاب نفثهالمصدوربه عنوان یکی از بارزترین آثار این سبک به طبع، بی نصیب از این صنعت ادبی نیست و نویسنده آن، شهابالدین محمد خرندزی نسوی، با توجه به موقعیت زمانی خود در قرن هفتم و دیدن فجایع به بار آمده توسط مغولان، تصویرآفرینی را به عنوان یکی از اصلیترین صنایع برای بازگو کردن وقایع و حوادث ناگوار و بلاهای نازل شده به واسطه این دشمن، یعنی: مغولان به کار گرفته است و تصاویر بسیار زیبایی خلق نموده است. هر چند گاهی تصاویر دشواریاب است و تصنع را به حد کمال میرساند.در این پژوهش با بهرهگیری از شیوه تحلیلی- توصیفی، سعی بر آن است که به ویژگیهای منحصر به فرد این نوع تصویر )چهره دشمن در نفثهالمصدور( اشاره شود. با توجه به بررسیها به نظر میرسد نویسنده توانسته چهره دشمن را در عین رعب و وحشتآور بودن، موجبی برای یاس و ناامیدی و دلمردگی و روی آوردن به انزواطلبی در میان مردم قرار دهد.

کلیدواژه ها

تصویر، خیال، مغول، نفثهالمصدور، نثر مصنوع

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.