بررسی و تحلیل منشات قایم مقام فراهانی و امیر نظام گروسی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی متن پژوهی ادبی نگاهی تازه به متون تاریخی
  • کد COI اختصاصی: MATNPAGOOHI04_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1154
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی مظهری

کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه فرهنگیان،پردیس بحرالعلوم شهرکرد

چکیده

قایم مقام فراهانی سیاستمدار،ادیب و یکی از بزرگ ترین نثر نویسان دوره ی قاجار است.منشات او دارای 121 نامه است. او این نامه ها را برای خانواده،سران کشورو... نوشته است.نثر قایم مقام استوار و وزین است. او با عنایت به کتاب گلستان سعدی از نثر مسجع در نامه هابهره برده است. ونوشتار خود را به آیات قرآنی و احادیث و مثل ها و اشعارفارسی و تازی آراسته است.حسنعلی خان امیر نظام گروسی نیز ،ادیب،سیاستمدار،مدیر،فاضل،خوشنویس واز مردان کاردان و اثر گذارقرن سیزده و دوره ی قاجار می باشد.او از منشیان بلیغ و وزین عصر خود بود.منشات او تقلید گونه ای از منشات قایم مقام می باشد.هنر بزرگ او ساده نویسی است و سعی نموده است انشای خود را به زبان قابل فهم برای عموم نزدیک سازد. امیر نظام توانست نهضتی را که قایم مقام درنثر بنا نهاده بود،ادامه دهدوحتی از او هم از لحاظ ساده نویسی پیشی بگیرد. علاوه بر پیروی امیر نظام از نثر منشات قایممقام و همسویی هردو اثر، برخی وجوه مشترک محتوایی و لفظی هم در دو اثر دیده می شود.پژوهش حاضر سعی در معرفی منشات قایم مقام و امیر نظام از لحاظ فرم و محتوا داردو هدف آن تبیین و برشمردن وجوه مشترک و افتراق دو اثر می باشد.

کلیدواژه ها

منشآت،امیر نظام گروسی، قایم مقام فراهانی، سجع، محتوا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.