بررسی بازتاب باورهای عامیانه در دیوان سلیم تهرانی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی متن پژوهی ادبی نگاهی تازه به متون تاریخی
  • کد COI اختصاصی: MATNPAGOOHI04_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 697
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منیره نصری حسنی

مدرس گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه اردکان

امید روستا

مدرس گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهیدبهشتی اردکان

چکیده

ادبیات از نظر بار معنوی، مهمترین عامل انتقال فرهنگ است. بسیاری از آثار برجسته ی ادبی ما مشحون از اصطلاحات و امثال و باورهایی هستند که از گذشتهی دور به جا مانده اند که توجه شاعر به این عناصر اجتماعی و عامیانه نشان از نگاه واقع گرایانهی او به زندگی و محیط اطرافش دارد. محمدقلی سلیم تهرانی 1057)ه.ق) از شاعران معروف عصر صفویه و از سرچشمههای برجسته ی سبک هندی است که همزمانی حیاتش با بزرگانی چون صایب و کلیم کاشانی او را در حاشیه قرار داده است. زبان شعری او، زبان رسمی نبوده و بسیاری از اصطلاحات و تعبیرات روزمره متداول را در شعر خود به کار برده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی امثال و کنایات و باورهای عامیانه و بیان آنها به روش توصیفی _ تحلیلی و با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا و شیوه ی سندکاوی بر مبنای سبک شناسی آماری، کل دیوان سلیم را مورد مطالعه و تحقیق قرار داده است. نتایج بیانگر این امر است که: .1 سلیم تهرانی در به کارگرفتن ضرب المثلها و باورهای عامیانه به منظور القای خصال نیکوی انسانی دست توانایی داشته است..2 او خود را از سایه ی خوشبختی هما بی نیاز میبیند و عنقارا در دوری گزیدن از مردم میستاید .3. تهرانی در تصویر سازی و باالهام از شاخصه های ادب عامیانه و اعتقادات خرافی، به گونه ای از آنها استفاده کرده است که نشان میدهد خودش باورمند این عقاید نیست و هدف وی ازبیانشان، نفی آنها و برحذر داشتن مخاطبانش از باور آنها می باشد.

کلیدواژه ها

سلیم تهرانی، ادب و باور عامیانه، ضرب المثل، کنایه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.