به دنبال بهشت گمشده بازتعریف آرامستان در عرصه شهری امروز بر اساس الگوی باغ ایرانی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی پژوهشهای علوم میان رشته ای در شهرسازی و معماری
  • کد COI اختصاصی: ICMAR01_160
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 613
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی صیرفیان پور

مربی موسسه آموزش عالی شهاب دانش قم رشته معماری

میثم دلویی حیدری

مربی موسسه آموزش عالی شهاب دانش قم رشته معماری

ریحانه علوی

دانشجوی کارشناسی رشته معماری موسسه آموزش عالی شهاب دانش قم

چکیده

باغ ایرانی بر مبنای تصویری که در قرآن و روایات از بهشت موعود آمده، سامان یافته است. این بازسازی را می توان در عناصر و کیفیت باغ ایرانی یافت. عرصه شهری دیگری هم که به لحاظ معنایی و نام گذاری منتسب به بهشت می باشد آرامستان است. این نسبت در شکل و محتوای این عرضه شهری اثر گذار بوده و منجربه موضوعی ترکیبی در معماری دوران اسلامی شده است که آن را باغ مزار نامیده اند. وجه مشترک معنایی باغ و آرامستان که همان اشارت به بهشت موعود است این دو عرصه را به لحاظ کیفیت و عناصر سازنده به هم نزدیک کرده است. در ایران امروز علیرغم وجود الگوهای غنی در این حوزه که همه برخاسته از فرهنگ اسلامی – ایرانی است با آرامستان هایی مواجه هستیم که به لحاظ موقعیت، مقیاس، شکل و هویت با الگوهای تاریخی شان بی رابطه اند. این نوشتار ضمن تحلیل باغ ایرانی و نسبتش با بهشت موعود از منظر اسلام، به بررسی تطبیقی الگوهای باغ ایرانی و آرامستان های سده گذشته شهر قم می پردازد و با روش استدلال و تحلیل محتوا، ویژگی های آرامستان؛ آن گونه که باید باشد؛ را منظر مقیاس، موقعیت و هویت ترسیم می نماید.

کلیدواژه ها

باغ ایرانی، باغ مزار، آرامستان، هویت، بهشت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.