بررسی صحت و دقت استفاده از گیرنده های ماهواره های GPS در آماربرداری جنگل های زاگرس

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: همایش ژئوماتیک 88
  • کد COI اختصاصی: GEO88_134
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1926
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب شیروانی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته جنگلداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبی

جواد سوسنی

عضو هیئت علمی گروه جنگلداری دانشگاه لرستان

امید عبدی

کارشناسی ارشد جنگلداری

حامد نقوی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته جنگلداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبی

چکیده

روش غالب انجام عملیات آماربرداری در عرصه های جنگلی کشور پیاده کردن قطعات نمونه و یا خط نمونه در شبکه های تصادفی سیستماتیک میباشد و در حال حاضر شیوه رایج برای حرکت بین قطعات نمونه، استفاده از قطب نما، شیب سنج و متر میباشد که به علت فاصله زیاد بین قطعات نمونه و نیاز به دقت بالا، زمان زیادی را در بر میگیرد. با استفاده از GPS، علاوه بر قابلیت های فراوان در عملیات های زمینی میتوان هزینه های فراوان مربوط به تجهیزات و نیروی انسانی آماربرداری را که مهمترین و پرهزینه ترین بخش از مطالعات پایه طرحهای جنگل داری در غرب کشور میباشد، کاهش داد. هدف این تحقیق، ارزیابی و مقایسه قابلیت کاربرد گیرنده های GPS دستی رایج در تعیین موقعیت های مکانی پلاتهای آماربرداری در جنگلهای غرب کشور با داده های حاصل از روش سنتی میباشد تا صحت و دقت دادهای برداشت شده بوسیله GPS نسبت به روش سنتی در مکانیابی مرکز پلاتها مشخص گردد. بدین منظور یک شبکه آماربرداری مستطیلی با ابعاد 100×300 متر با 33 قطعه نمونه و یک نقطه به عنوان بنچ مارک انتخاب شد. نزدیکترین نقطه شبکه آماربرداری به بنچ مارک، به عنوان نقطه شروع آماربرداری در نظر گرفته شد و با استخراج آزیموت، فواصل تعیین شده و رعایت جهت شبکه، محل تقاطع اضلاع شبکه به عنوان مراکز پلات شاهد و مبنای مقایسه فرض گردید. با داشتن موقعیت مکانی مرکز پلاتها با استفاده از قابلیت ناوبری دستگاه GPS، کز قطعات نمونه توسط دو گیرنده GPS مدل etrexو geko مشخص و پس از ثبت به محیط GIS انتقال یافت. به این ترتیب نقشه موقعیت مکانی مراکز قطعات نمونه به طور مجزا برای هر یک از دو مدل GPS به صورت یک لایه نقطه ای ثبت گردید. اختلاف موقعیت مکانی بین نقاط برداشت شده توسط دو مدل GPS با موقعیت مکانی مراکز پلاتها، همچنین اختلاف موقعیت مکانی نقاط برداشت شده توسط GPS مدل geko با GPS مدل etrex با استفاده از آنالیز همسایگی محاسبه گردید. سپس با استفاده از آزمون مقایسه میانگین جفتی (Paired Samples T- Test) اقدام به مقایسه موقعیتهای مکانی برداشت شده توسط دو مدل GPS با مراکز پلات مبنا گردید. نتایج حاصل از مقایسه میانگین موقعیتهای مکانی بین نقاط برداشت شده توسط دستگاه هایGPS مدل geko و etrex با موقعیت مکانی مراکز پلات مبنا و همچنین مقایسه میانگین موقعیت های مکانی بین نقاط برداشت شده توسط دو مدل دستگاه GPS با استفاده از آزمون مقایسه میانگین جفتی در سطح معنی داری 5 درصد، هیچگونه اختلاف معنی داری را نشن نداد.

کلیدواژه ها

گیرنده های ماهواره های GPS، آماربرداری جنگل، دقت، صحت، جنگل های زاگرس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.