برآورد دامنه ی فعالیت تکتونیکی بخش جنوبی استان آذربایجان غربی (مطالعه موردی حوضه سیمینه رود)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی ژئومورفولوژی و چالش های محیطی
  • کد COI اختصاصی: GEOO05_038
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 663
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهران مقصودی

دانشیارژیومورفولوژی دانشگاه تهران

عادل رسولی

دانشجوی کارشناسی ارشد هیدروژیومورفولوژی، دانشگاه تهران

کامیار امامی

دانشجوی کارشناسی ارشد هیدروژیومورفولوژی، دانشگاه تهران

چکیده

رقابت پایان ناپذیر میان فرایندهای زمین ساختی که تمایل به ایجاد ناهمواری ها دارند و فرایندهای سطحی که تمایل به از بین بردن و صاف کردن ناهمواری ها دارند، مفهوم اصلی تکتونیک ژیومورفولوژی است (بربانک و اندرسن، 2012). تقریبا هیچ ناحیه ای را در جهان نمی توان یافت که در طول زمان تحت تاثیر تغیرات تکتونیکی قرار نگرفته باشد. سرزمین ایران نیز به عنوان بخشی از زون فعال زمین ساختی آلپ - هیمالیا در طول زمان تحت تاثیر فعالیتهای تکتونیکی زیادی قرار گرفته است به وجود آمدن رشته کوه های زاگرس و البرز و فعالیت آتشفشانهای مثل دماوند شاهد این مدعا می باشند. در این رابطه فلات ایران در اثر زیر راندگی صفحه عربستان از جنوب غرب و صفحه ترکمنستان از شمال شرق دلیلعمده و اصلی به وجود آمدن فعالیتهای تکتونیکی در ایران می باشند (علایی طالقانی: 1390). توالی فرسایش دیویس (1924) نخستین کوششی برای ارتباط لندفرم های ژیوموفولوژی و فرآیندهای تکتونیکی می باشد. لی و همکاران (1999) به بررسی تاثیر تکتونیک بر لندفرم های رودخانه ای در شمال غرب چین پرداختند و دریافتند که حرکات زمین ساخت می تواند با تغییر سطح اساس رودخانه ها موجب تغییر شکل عوارض رودخانه ای گردد. آزور و همکاران (2002) با مطالعه تاقدیس اوکریج در جنوب کالیفرنیا، تفاوت میزان بالاآمدگی تاقدیس و فعالیت تکتونیکی آن را براساس پارامترهای تراکم زهکشی، شیب لایه ها، انتگرال هیپسومتری زیرحوضه ها، شاخص شیب رودخانه و سینوسیته جبهه کوهستان محاسبه کردند. همدونی وهمکاران (2008) با استفاده از شاخص های ژیومورفیک و شاخص LAT به طبقه بندی تکتونیک فعال جنوب اسپانیا پرداخته و مناطق فعال را مشخص نمودند. مقصودی و همکاران (1390) تکتونیک فعال حوضه کفرآور را با استفاده از شاخص های ژیومورفیک و شواهد ژیومورفولوژیکی مورد بررسی قرار داده اند و نتایج تحقیق نشان میدهد مقادیر به دست آمده از شاخصهای ژیومورفیک و بررسی شواهد ژیومورفولوژیکی منطقه تایید می گردد.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.