مدلسازی و تحلیل چند متغیره لایه های اکتشافی در محیط GIS با هدف پیشنهاد نقاط حفاری جدید

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: همایش ژئوماتیک 88
  • کد COI اختصاصی: GEO88_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1565
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر عادلی سرچشمه

دانشجوی کارشناسی ارشد اکتشاف معدن دانشکده فنی دانشگاه تهران

غلامرضا الیاسی

دانشجوی کارشناسی ارشد اکتشاف معدن دانشکده فنی دانشگاه تهران

عباس بحرودی

استادیار دانشکده معدن دانشکده فنی دانشگاه تهران

چکیده

در ایران با توجه به وسعت زیاد کشور و گستردگی مناطق پتانسیل دار ذخایر معدنی(وجود کمربند ولکانیکی ارومیه-دختر) و لزوم شناسایی و مدیریت صحیح این ذخایر، استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی دارای اهمیت بسیار بالایی می باشد. در این مقاله با استفاده از مدلهای تلفیقی منطق فازی و همپوشانی شاخص،شواهد اکتشافی کانسر مس پورفیری چاه فیروزه در قالب یک شبکه استنتاجی جدید با یکدیگر تلفیق و نقشه پتانسیل این کانسار به منظور تعیین نقاط حفاری تهیه شده است. مراحل اصلی تعیین نقاط حفاری شامل موارد شناسایی معیارهای تشخیص کانی سازی، سازماندهی و آماده سازی اطلاعات، وزندهی و تهیه نقشه های معیار و تلفیق نقشه های معیار در شبکه استنتاجی مناسب می باشد. معیارهای مورد استفاده شامل زمین شناسی، ژئوفیزیک و ژئو شیمی می باشد که مجموعاً 11 لایه اطلاعاتی از این معیارها استخراج شده است. پس از سازماندهی و آماده سازی اطلاعات، نقشه های معیار با استفاده از دانش کارشناسی وزندهی و در قالب یک شبکه استنتاجی تلفیق شدند. استفاده از شبکه استنتاجی ارائه شد، ضمن مرتفع نمودن نقایص موجود در سایر مدل ها امکان ترکیب قابل انعطاف تر نقشه های معیار با استفاده از دانش کارشناسی وزندهی و در قالب یک شبکه استنتاجی تلفیق شدند. استفاده از شبکه استنتاجی ارائه شده، ضمن مرتفع نمودن نقایص موجود در سایر مدل ها امکان ترکیب قابل انعطاف تر نقشه های معیار را فراهم ساخته است. در نقشه پتانسیل معدنی تهیه شده، مناطق مستعد کانی سازی مس پرفیری در نواحی مرکزی منطقه مورد مطالعه و با گسترش شمالی – جنوبی تعیین شد. در نهایت با انطباق 24 گمانه اکتشافی حفر شده با نقشه های پتانسیل معدنی، میزان تطابق نتایج بر اساس دو نوع کلاسه بندی نقشه پتانسیل معدنی برابر 72/73 و 74/42 درصد محاسبه و انجام عملیات حفاری جدید در مناطق مستعد مشخص شده بر روی این نقشه ها توصیه شد.

کلیدواژه ها

سامانه اطلاعات جغرافیایی، نقشه پتانسیل معدنی، نقاط حفاری، منطق فازی، چاه فیروزه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.