شبیه سازی موتور دیزل با استفاده از مدل چند منطقه ای و سینتیک شیمیایی
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: نهمین همایش بین المللی موتور های درونسوز
- کد COI اختصاصی: ICICE09_010
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 894
نویسندگان
عضو هیات علمی دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی سهند، تبریز، ایران
عضو هیات علمی دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه موناش، ملبورن، استرالیا
عضو هیات علمی دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی سهند، تبریز، ایران
چکیده
هدف مطالعه حاضر توسعه یک مدل چند منطقه ای برای شبیه سازی عملکرد موتورهای دیزل پاشش مستقیم است. هندسه بندی مناطق الهام گرفته از شکل مخروطی اسپری بوده است. برای محاسبه زاویه مخروطی اسپری از رابطه سایبرز استفاده شده است. برای محاسبه طول منطقه مایع نیز از رابطه هیگینز استفاده شده است. برای محاسبه مقدار جرم ورودی به داخل محفظه احتراق از فشار تجربی پشت انژکتور استفاده شده است. مقدار جرم ورودی به هر منطقه از انژکتور از رابطه ارایه شده در مرکز تحقیقات موتور سندیا به دست آمده است. در این مدل از مکانیزم سینتیک شیمیایی جهت شبیه سازی عملکرد موتور دیزل استفاده شده است. بنابراین برای محاسبه نرخ نفوذ ذرات سوخت و هوا در داخل یکدیگر از قانون فیک بهره گرفته شده است. از زیر مدل های کمکین جهت شبیه سازی شیمی احتراق استفاده شده است. از مکانیزم سینتیک شیمیایی ارایه شده در دانشگاه چالمرز برای شبیه سازی شیمی احتراق سوخت دیزل استفاده شده است. این مکانیزم دارای 76 گونه و 327 واکنش میباشد. و در آن از 6 واکنش برای شبیه سازی تولید دوده و از 14 واکنش برای شبیه سازی تولید اکسیدهای نیتروژن استفاده شده است. مقایسه نتایج حاصل از شبیه سازی با نتایج تجربی نشان می دهد که مدل دارای قابلیت مطلوبی در پیش بینی آلاینده ها و عملکرد موتور می باشد.بیشینه خطای مدل در پیش بینی دوده 20 % و در پیش بینی اکسیدهای نیتروژن 15 % برآورده شده است.کلیدواژه ها
موتور دیزل، مدل چند منطقه ای، مکانیزم سینتیک شیمیایی، شبیه سازیمقالات مرتبط جدید
- نگاهی به نقش اقتصاد سیاسی ایران در مدیریت مصرف انرژی
- مقایسه روشهای نورتابی شیمیایی رادیکال *CH و *OH در استخراجپاسخ دینامیکی شعله جریان متقابل
- مطالعه عددی اثر تحریک جریان ورودی بر عملکرد یک انژکتور هممحور برشی تحت شرایط گذربحرانی
- مطالعه ساختار شعله متان هیدروژن در مشعل پیچشی سیدنی با استفاده از مدل احتراقی حجمی
- مطالعه تجربی اثر احتراق جریان چرخشی غیر پیش مخلوط بر پایداری، شدت تابش نور و دینامیک شعله پروپان - اکسیژن/هوا
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.