بررسی نقش افت سطح آب زیرزمینی و پارامترهای مهندسی خاک در پدیده فرونشست مسیرتونل راه آهن تهران تبریز در منطقه 17 تهران

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: ششمین همایش زمین شناسی مهندسی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: ICEGE06_108
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2421
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود مرسلی

کارشناس ارشد هیدروژئولوژی، موسسه مهندسین مشاور ساحل

احسان مختاری

دانشجوی دکتری زمین شناسی مهندسی، دانشگاه تربیت مدرس

صادق طریق ازلی

دانشجوی دکتری زمین شناسی مهندسی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

پدیده فرونشست زمین شامل فروریزش یا نشست رو به پایین سطح زمین است که م یتواند دارای بردار جابجایی اندکی باشد. با توجه به مشاهده پدیده فرونشست در مسیر تونل راه آهن تهران-تبریز ، عوامل تاثیر گذار بر فرونشست در مسیر تونل مورد بررسی قرار گرفته شد. آبرفتهای تشکیل دهنده مسیر طرح در قسمت های سطحی از نوع آبرفتهای D می باشد. اما در اعماق آبرفتهای C و بخش های دانه ریز آبرفت D قرار دارند. سطح آب در اکثر پیزومترهای نصب شده در مسیر طرح در حال افت می باشد. جهت جریان آب زیرزمینی در اطراف محدوده طرح به صورت موضعی از شمال شرقی به جنوب غربی است. برای بررسی شرایط عمقی و زیر سطحی زمین دربرگیرنده طرح اقدام به حفاری 23 چاهک و 14 گمانه اکتشافی تا عمق 35 متری گردید. مطالعات زمین شناسی مهندسی و ژئوتکنیک مسیر تونل نشان میدهد که با حرکت از شرق به غرب تونل از درصد رس خاک کاسته میگردد. با وجود افت بیشتر سطح آب زیرزمینی در نیمه غربی تونل، پدیده نشست در نیمه شرق تونل رخ داده است. در منطقه مورد مطالعه، نقش پارامترهای مهندسی خاک بسیار بیشتر از افت سطح آبهای زیرزمینی در نشست زمین موثر بوده است.

کلیدواژه ها

فرونشست، زمین شناسی مهندسی، هیدروژئولوژی، آبرفتهای تهران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.