بررسی صفات مورفومتریک و فیزیولوژیک دو ژنوتیپ بذر پنبه تحت تنش خشکی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نوزدهمین کنگره ملی و هفتمین کنگره بین المللی زیست شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: BIOCONF19_651
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 336
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صادق قیصری

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز

مریم کلاهی

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز

الهام فغانی

موسسه مرکز تحقیقات پنبه، گرگان

چکیده

تنش خشکی یکی از مهم ترین عوامل محدود کننده رشد گیاهان زراعی است. نظر به اینکه بذرهای تنش یافته به دلیل فعال شدن مکانیسم های مقاومت به تنش از جمله فعال شدن سیستم های آنتی اکسیدانی بنیه قوی تری دارند، آزمایشی با هدف مطالعه ساختار بذرهای پنبه تحت تنش در ایستگاه کارکنده موسسه تحقیقات پنبه طراحی گردید. آزمون برای دو ژنوتیب بذر پنبه (لطیف و گلستان) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار برای 7 سطح رطوبتی خاک شامل دیم 20%، 40%، 80%، 100%، 120% نمونه گیری شد. صفاتی از جمله درصد و سرعت جوانه زنی، سرعت رشد گیاهچه، مرفولوژی بذرهای به لحاظ طول و سطح محیط بذر بررسی شدند. داده ها با نرم افزار آماری SAS مورد تجزیه قرار گرفتند. ژنوتیپ گلستان در آبیاری % 40 بیشترین محیط، مساحت و طول بذر را دارد. تفاوت مقادیر محیط و طول بذر در هر دو ژنوتیپ در بین تیمارهای مختلف از نظر آماری معنی دار بود. عرض بذر در رقم لطیف با 100 % افزایش معنی داری داشت. وزن دانه در هر دو رقم گلستان و لطیف در بدون آبیاری بیشترین بود. همچنین طول ریشه چه در گیاه چه های تنش یافته در دوره های مختلف آبیاری، از نظر آماری معنی دار بود.

کلیدواژه ها

تنش خشکی، پنبه، مورفومتری دانه، جوانه زنی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.