تولید ترکیبات تانشینونی در کشت ریشه مویین و ریشه نوپدید گیاه برازمبل

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نوزدهمین کنگره ملی و هفتمین کنگره بین المللی زیست شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: BIOCONF19_516
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 723
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرزو ذاکر

گروه زیست شناسی،دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد

پروانه ابریشم چی

گروه زیست شناسی،دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد

جواد اصیلی

گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد

سید هادی موسوی

گروه فارماکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد

چکیده

برازمبل Perovskia abrotanoides گیاهی دارویی از خانواده نعناع ها است. در این پژوهش، قابلیت سویه های مختلف آگروباکتریوم رایزوژنز در القای ریشه مویین گیاه و تولید ترکیبات تانشینونی در ریشه های تراریخت شده مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر این، اثر عصاره مخمر بر رشد و تولید ترکیبات تانشینونی در کشت ریشه های نوپدید گیاه ارزیابی شد.ریزنمونه های برگ، گره و میان گره با سویه های ATCC15834 ، LBA9402، TR105 تلقیح شدند. پس از تعیین درصد تراریختی و تثبیت کشت ریشه ای مویین، محتوای تانشینونی به روش HPLC سنجش شد. همچنین ریشه های نوپدید القا شده از برگ در اثر تیمار mg/L NAA2، به مدت هفت روز در معرض عصاره مخمر قرار گرفتند وسپس مقدار تانشینون ها تعیین گردید. بیشترین کارایی تراریختی در ریز نمونه گره تلقیح شده با سویه ATCC15834 مشاهده شد. 33 درصد، آنالیز HPLC مخمر نیزمقدار ترکیبات تانشینونی را در ریشه های نوپدید افزایش داد، در حالی که رشد ریشه ها تحت تاثیر قرار نگرفت بیشترین مقدار دو ترکیب کریپتوتانشینون و تانشینون IIA به ترتیب 443/62 و 8/76 میکروگرم در گرم وزن خشک در تیمار 200 میلی گرم در لیتر عصاره مخمر مشاهده گردید. نتایج این بررسی، برای اولین بار، قابلیت ریشه مویین گیاه برازمبل را در تولید ترکیبات دارویی نشان داد. عصاره مخمر نیز توانایی افزایش چشمگیر تانشینون ها را در کشت ریشه های نوپدید گیاه برازمبل داشت.

کلیدواژه ها

لاتین Perovskia abrotanoides، ریشه نوپدید، ریشه مویین، کریپتوتانشینون، تانشینون IIA، عصاره مخمر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.