بررسی ساختار تشریحی ساقه جنس Persicaria (L.) Mill از خانواده Polygonaceae (علف هفت بند) و ارزش افتراقی صفات

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نوزدهمین کنگره ملی و هفتمین کنگره بین المللی زیست شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: BIOCONF19_235
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 332
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حورا سادات حسینی

تهران، دانشگاه الزهرا، دانشکده علوم زیستی

مسافری

تهران، دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده علوم زیستی

مریم کشاورزی

تهران، دانشگاه الزهرا، دانشکده علوم زیستی

چکیده

جنس Persicaria (L.) Mill (Persicarieae, Polygonaceae) شامل گیاهانی یکساله و چند ساله در ایران است. اعضای این جنس پراکنش وسیعی به ویژه در نیمکره شمالی دارند. این جنس در ایران با شش گونه یک ساله با نام های P. mitis ،P.hydropiper L. ،P. minor Hudson P. maculosa Gray. و P.orientalis (L.) Spach. ، P.lapathifolia L. ، Schrank. شناخته میشود. پراکنش این گونه ها بیشتر در نواحی شمالی ایران است. برخی گونه ها علف هرز مزارع برنج و گروهی دارای اهمیت دارویی و خوراکی هستند. گونه های Persicaria در طبیعت تشکیل مجموعه های پیچیده ای با شباهت ریختی بالا را می دهند.پیشتر محققان به ارزش تفکیکی صفات تشریحی بخش های مختلف اشارهنموده اند. در این پژوهش 6 واحد جمعیتی از این گونه های یکساله از نظر ساختار تشریحی ساقه با هدف جداسازی گونه ها از یکدیگر مورد بررسی قرار گرفتند. برش گیری نمونه ها با دست انجام شد. با استفاده از روش زدودن بخش های اضافی سلول و رنگ آمیزی مضاعف، برش ها برای عکسبرداری آماده شدند. برای اندازه گیری ها از نرم افزار Imagetoolsv3 استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری چند متغیره صفات کمی و کیفی صفات تشریحی ساقه، با نرم افزار PASTv.2.17 انجام شد. بررسی ها نشان داد گونه های مورد مطالعه از نظر سطح مقطع، شکل سلول های اپیدرمی، تعداد لایه های هیپودرم کلانشیمی، ضخامت دایره محیطیه و وضعیت مغز تفاوت های قابل توجهی با یکدیگر دارند. نتایجحاصل از این پژوهش نشان داد صفات تشریحی ساقه در تفکیک گونه های این جنس موثر هستند

کلیدواژه ها

لاتین Polygonacaea، Persicaria، ساختار تشریحی ساقه، رنگ آمیزی مضاعف

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.