زبان شکست و شکست زبان در شعر اخوان ثالث

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دومین همایش ملی بازشناسی مشاهیر و مفاخرخراسان در ادب پارسی
  • کد COI اختصاصی: ICLP02_160
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 572
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد یعقوبی

استادیار زبان وادبیات عرب، دانشگاه فرهنگیان ارومیه

رسول زارع

فرهیخته دکترای زبان وادبیات عرب دانشگاه خوارزمی

سیدعلیرضا حسینی

استادیار زبان وادبیات عرب دانشگاه کوثر بجنورد

چکیده

تجربه ی شعری اخوان از آغاز تا پایانش اختلاطی از گفتمان پایایی و شکست هر دو بود. گفتمان پایایی و ماندگاری اخوانعبارت است از تلاش برای ابقای شخصیت روح ملی ایرانی و تکاپو برای اینکه روح ملی ایرانی و ایرانی بودن از آنوضعیت نابسامانی که در زمان وی در آن قرار داشت به سمت وضعیتی آنومیک تر و نابسامان تر پیش نرود و به شکستیویران گر دچار نشود و ذات و بنیادهای ایرانی بودگی به یک باره فرو نریزد. تجربهی شعری و نوشتار برای اخوان که ترساز فرو ریزش روح ملی ایرانی را در آن دوره داشت به مثابهی مقاومت بود. این جا مقاومت نه در معنی شعاری- تبلیغی آنبلکه به مفهوم مانعی برای شکست و نابودی تمام است؛ اما وقتی شکست را با تن و پوستش لمس میکند، با زبانش درمورد شکست نمی نویسد، انگار که زبان نیز خود شکست خورده است؛ بلکه با چهره ای متفاوت این بار با حسی نیرومند ازنومیدی و پوچی به تامل می نشیند و نومیدی در زبانش راوی شکست می شود. هدف این نوشتار خوانش شکست در شعراخوان است. ضرورت انجام این پژوهش دگرگونه نگاه کردن به زبان شعری اخوان و از منظری دیگر خواندن اشعار ویاست. شیوه ی تحقیق بررسی اشعاری از اخوان در دو دوره ی قبل و بعد شکست در دهه ی چهل می باشد که مستقیما زبانشعری وی را تحت تاثیر قرار داده است و این تبیین به وسیله ی تیوری های شکست صورت پذیرفته است. خروجی تحقیقاین است که زبان شعری در شعر اخوان در مراحلی زبان شکست است که در سطح فرم و محتوا ما این شکست را ملاحظهمی کنیم و در مراحلی شکست زبان است که به صورت های عدم توانش و حضور در امر فاجعه، آن چنانکه فاجعه با درد ورنج وجودی همراه هست و ماندن در تامل و اندیشیدن در نیستی و انزوا نمایانگر می شود.

کلیدواژه ها

اخوان ثالث، زبان شکست، شکست زبان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.