شیخ عبدالرحمن جامی و بازتاب اثر وی منظومه هفت اورنگ در توسعه مکاتب کتابآرایی ایران، قرن دهم هجری

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دومین همایش ملی بازشناسی مشاهیر و مفاخرخراسان در ادب پارسی
  • کد COI اختصاصی: ICLP02_138
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 932
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شکیبا احمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد پژوهش هنر، دانشگاه نیشابور

فرزانه فرخ فر

استادیار دانشکده هنر، دانشگاه نیشابور

چکیده

نورالدین عبدالرحمن جامی ملقب به خاتم الشعرا شاعر، ادیب و عارف نامدار ایران در قرن نهم هجری قمری است.منظومه هفت اورنگ سرودهی عبدالرحمن جامی شاعر والای عهد تیموریان در قرن نهم هجری، برای اولین بار در نیمهدوم قرن دهم و در کتابخانه حاکم مشهد شاهزاده ابراهیم میرزای صفوی به صورت نسخه کامل تدوین و مصورسازیشد. پس از این نسخه باشکوه، در نیمه دوم قرن دهم تا ابتدای قرن 11 هجری تعداد زیادی نسخ هفت اورنگ در مکتبکتاب آرایی شیراز مصور و ساخته شدند. هدف از انجام این پژوهش، ضمن معرفی شیخ عبدالرحمن جامی به عنوانیکی از مشاهیر تاثیرگذار خراسان بر توسعه ادبیات آن روزگار، پاسخ بدین پرسش است که: منظومه هفت اورنگ جامیدر توسعه مکاتب کتاب آرایی ایران در قرن دهم هجری چه نقشی داشته است بدین ترتیب، پس از معرفی شیخ جامی ومنظومه هفت اورنگ، نسخه های تدوین و مصور شده ی این نسخه در مکاتب کتابآرایی مشهد و شیراز معرفی و بررسیمیشود. یافته ها حاکی از آن است که مصورسازی نسخه هفت اورنگ در کتابخانه مشهد باعث شکوفایی و توسعهمکتب مشهد شده و بعد از آن با اقتباس هایی که نگارگران شیرازی از نسخه مصور هفت اورنگ مشهد داشته اند،مصورسازی این نسخه در نیمه دوم قرن دهم هجری در مکتب شیراز توسعه فراوانی یافته است.روش پژوهش توصیفی- تاریخی و شیوه ی گردآوری اطلاعات کتابخانه ای اسنادی است.

کلیدواژه ها

شیخ عبدالرحمن جامی، منظومه هفت اورنگ، مکاتب کتاب آرایی، مکتب مشهد، مکتب شیراز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.