مقایسه کاربرد شاخصهای مختلف گیاهی جهت تهیه نقشه درصد تاج پوشش گیاهی مناطق خشکو نیمه خشک با استفاده از داده های ماهواره (پناهگاه حیات وحش موته)

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: سومین همایش و نمایشگاه تخصصی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEE03_284
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3808
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید راهداری

عضو هیات علمی دانشگاه زابل

سعیده ملکی نجف آبادی

عضو هیات علمی پژوهشکده بین المللی تالاب هامون، دانشگاه زابل

علی رضا سفیانیان

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی اصفهان

سیدجمال الدین خواجه الدین

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

بررسی توانایی داده های ماهواره ای در تهیه نقشه درصد تاج پوشش گیاهی مناطق خشک و نیمه خشک ( مطالعه موردی پناهگاه حیات وحش موته) فناوری دورسنجی یکی از ابزارهای موثر در زمینه مطالعات علوم مرتع و پوشش گیاهی است. یکی از کاربردهای دادههای ماهواره تهیه نقشه درصد تاج پوشش گیاهی است. در این مطالعه جهت تهیه نقشه درصد تاج پوشش گیاهی پناهگاه حیات وحش موته و اثر فعالیتهای انسان بر تراکم آن، در خرداد سال 1385 از تصاویر ماهواره ای استفاده شد. به این منظور تصویر سنجنده LISS3 تهیه شد و شاخصهای گیاهی که به نحوی از مقدار بازتاب خاک می کاهندتولید شدند. برای این کار ابتدا تصحیحات مورد نیاز بر روی تصاویر اعمال شد .سپس به منظورایجاد همبستگی بین درصد تاج پوشش گیاهی و داده های ماهواره، داده های 290 پلات با پراکنش مناسب در منطقه برداشت شد و با استفاده از داده های موجود و پردازشهای اعمال شده بر روی تصاویر درصد تاج پوشش گیاهی تخمین زده شد. میزان همبستگی بین شاخصهای گیاهی و داده های میدانی محاسبه شد و برای هر شاخصمدل پوشش گیاهی بدست آمد. با توجه به نتایج بدست آمده در این مطالعه شاخص گیاهی SAVI دارای بیشترین همبستگی با تاج پوشش گیاهی معادل 0/78 بود و جهت تهیه نقشه درصد پوشش گیاهی انتخاب گردید. با استفاده از مدل تهیه شده نقشه درصد تاج پوشش گیاهی در چهار طبقه کمتر از 10% و 20%-10، 40%-20 و بیشتر از 40% تهیه شد. نتایج این مطالعه نشان داد که بیشتر قسمتهای منطقه توسط پوشش کمتر از 10% و 20%-10 پوشیده شده است . شاخص SAVI با اعمال ضریب خاک، اثر بازتابش خاک پس زمینه را کم می کند. نتایج این مطالعه قابلیت بالایی در تعیین ظرفیت مراتع و ارزیابی فعالیتهای انسانی بر روی مراتع دارد

کلیدواژه ها

داده ماهواره، پناهگاه حیات وحش موته، شاخص گیاهی، ضریب خاک، درصد پوشش گیاهی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.