بررسی اهمیت انتخاب مناسب چگالی شبکه نمونه برداری خاک در ارزیابی ژئوشیمیائی زیست محیطی آلودگیهای معدنی- مطالعه موردی سد باطله کارخانه فرآوری لکان

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: سومین همایش و نمایشگاه تخصصی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEE03_034
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2190
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد قمی

عبدالمطلب حاجتی

چکیده

ارزیابی زیست محیطی فعالیتهای مرتبط به معدنکاری در راستای کنترل آلودگیهای احتمالی ناشی از آنها انجام میگیرد. این فعالیتها قادرند منابع آب سطحی و زیرزمینی و بخشهای مختلف خاک را آلوده نمایند. ورود پساب کارخانههای فرآوری، زهابهای اسیدی ناشی از باطلههای معدنی و انتشار مواد جامد باعث نفوذ مکانیکی و شیمیائی در افقهای مختلف خاک و آلودگی آن میگردد. کارخانه فرآوری سرب و روی لکان با فعالیت چند دههای خود دارای سد باطله رو به گسترش می باشد. نزدیکی سد باطله به مناطق روستایی و کشاورزی منجر به برداشت نمونه های آب سطحی آبراهه ها و چاههای عمیق اطراف سد گردیده است. مشاهده تاثیر آلایندگی سد باطله با مقادیر بالاتر از حد مجاز اطراف سد برای عناصری همچون جیوه، سیانید، سولفات، سرب و آهن در نمونه آبها دلیلی بر تمرکز مطالعات دقیق تر افقهای مختلف خاک اطراف سد باطله گردید. جهت تعیین تمرکز و تشخیص گسترش آلودگی در افقهای خاک، نیاز به حفر ترانشه هایی در مکانهای مناسب میباشد. در این مقاله به چگونگی انتخاب هر یک از ردیفهای نمونه گیری در راستای گسترش آلودگی و میزان تمرکز نقاط از بالادست به سمت پایین دست سد باطله توجه اکید شده است. فلذا، در ابتدا با درنظر داشتن شبکه نمونه برداری برابر ونهایتاً با تلفیق آن با نحوه توسعه منابع آلاینده و تصحیح آنها در محل، پنج ردیف نمونه برداری به تعداد 32 ترانشه در نظر گرفته شد. با وجود شرایط و محدودیتهای محل نمونه برداری و بررسی بهینهسازی شبکه نمونه برداری، 18 ترانشه در پنج مقطع انتخاب گردید. برای هر ترانشه نیز با توجه به شرایط افقهای زمین شناسی خاک از سه تا پنج افق مورد نظر طراحی، اجرا و نمونه برداری گردید.

کلیدواژه ها

چگالی شبکه، نمونه برداری، خاک، آلودگی، لکان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.